Nytillskott i kungafamiljen
Är alla barn lika mycket värda i Sverige? ”Det borde vara så. Men tyvärr är vi inte där än”, säger Republikanska föreningens ordförande Niclas Malmberg apropå prinsessan Ines, ett av de omkring 300 barn som föddes den 7 februari.
![](https://proletaren.se/sites/default/files/styles/article_full/public/9db0b447-3129-4d19-a958-a33cc1a25a0c.jpg?itok=qRtJYV31×tamp=1739359418)
Den 7 februari 2025 klockan 13.10 föddes lilla Ines på Danderyds sjukhus. Hon var ett av omkring 300 barn som föddes i Sverige samma dag. Skillnaden mellan henne och de andra är att hon föddes till prinsessa och därmed har chans (om än ganska liten) att bli Sveriges statschef. Den chansen har inget annat av de 300 barnen.
Medieintresset var stort när kung Carl XVI Gustaf några dagar senare tillkännagav prinsessans namn och hertiginnedöme (hon fick Västerbotten).
– Det är faktiskt en sak som skaver ordentligt! Att som farfar ge ett barnbarn ett positivt smeknamn är inget konstigt. Men att kungen ger sitt barnbarn ett smeknamn som det offentliga Sverige sedan förväntas förhålla sig till är konstitutionellt vidrigt.
– Adelsväsendet är egentligen avskaffat i Sverige. Kungen kan kalla sitt barnbarn hertiginna av Västerbotten om han vill, men att det hanteras av media som om det vore en formell titel är makalöst okunnigt. Här borde istället de kritiska frågorna hagla, säger Niclas Malmberg, ordförande i Republikanska föreningen, till Proletären.
![](https://proletaren.se/sites/default/files/styles/inlinelarge/public/webb_250210_konselj_foto_yananli1.jpg?itok=5bH5cfjV×tamp=1739359343)
Är alla barn lika värda i Sverige?
– Det borde vara så. Men tyvärr är vi inte där än, så länge som ämbeten och positioner går i arv, istället för att utses utifrån kompetens.
Tror du att Ines generation blir den sista att leva under det här statsskicket?
– Victoria kommer att vara den sista icke-folkvalda statschefen. Förhoppningsvis är hon själv klok nog att abdikera till förmån för ett fullt ut demokratiskt statsskick, och därmed skriva in sig positivt i historieböckerna. Om inte kommer vi ha en riksdag som är klok nog att fatta det beslutet.