Hoppa till huvudinnehåll

”Oerhört dumt att vara rädd för vilda strejker”

Seko och ST har nekat lokförarna som deltagit i den vilda strejken på pendeltågen rättshjälp. Den fackliga organisatören Frances Tuuloskorpi säger att det är ett historiskt svek, och att facken är rädda för att fler vilda strejker ska sprida sig.

Frances Tuuloskorpi talar vid en manifestation till stöd för de strejkande hamnarbetarna i Göteborg 2017.
Arkivbild/Artur Szandrowski

I början av förra veckan stod det klart att fackförbunden Seko och ST inte bara kommer stänger ute de strejkande lokförarna på pendeltågen i Stockholm från sina strejkkassor, de strejkande arbetarna kommer inte heller få hjälp av förbundens jurister i Arbetsdomstolen.

”Den huvudsakliga anledningen till beslutet är att Seko från början varit tydliga med att deltagande i en olovlig stridsåtgärd strider mot förbundets uppfattning och att de medlemmar som deltagit i stridsåtgärden brutit mot förbundets stadgar”, skriver Seko till Seko Lok Pendeln angående den lokala klubbens ansökan om rättshjälp.

Frances Tuuloskorpi är facklig organisatör och har varit med och skrivit boken Folkrörelse på arbetsplatsen. Hon menar att Sekos och ST:s agerande i frågan om rättshjälp innebär en historisk förändring när det kommer till fackförbundens förhållande till så kallade vilda strejker.

– Det som skett är oerhört pinsamt! Seko och ST hugger plötsligt av det som tidigare varit praxis och normalt, vilket är att ge sina medlemmar rättshjälp, även efter en olovlig strejk. AD har aldrig betraktat detta som ett stöd till en vild strejk. Jag tror faktiskt inte du kan hitta ett enda rättsfall där en strejk gått till AD och de strejkande arbetarna inte har fått hjälp av sitt fackförbund.

Det är kutym för fackförbunden att ge sina medlemmar rättshjälp i samtliga fall som rör en konflikt mellan en arbetare och dennes arbetsgivare. Detta gäller även när en arbetare anklagas för att ha gjort något kriminellt mot arbetsgivaren, säger Frances Tuuloskorpi.

– Och då är en olovlig strejk inte ens en kriminell handling. Det är en rättighet som står med i grundlagen. Sedan finns det vissa regler för hur du som arbetare får strejka, vilket regleras via kollektivavtalslagen. Men en strejk är absolut inte olaglig.

Varför tror du Seko och ST agerar som de gör?

– De är väl rädda för att fler ”vilda” aktioner ska sprida sig i landet. Stödet som lokförarna fått från allmänheten skrämmer nog både arbetsgivare och facktoppar mer än själva strejken i sig.

– Jag tycker det är oerhört dumt att vara rädd för vilda strejker. På den tiden då vi fick igenom förbättringar i arbetslivet var det mera rörelse på arbetsplatserna, vilket ledde till både tillåtna och otillåtna aktioner av olika slag. Det blev ett tryck som hjälpte fackens förhandlare att kunna driva igenom förbättringar för arbetarna.