Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Ökänd riskkapitalist talar klarspråk – ”Wallenberg och USA styr”

Miljardären och riskkapitalisten Christer Gardell säger i en intervju i Affärsvärlden att familjen Wallenberg och USA styr Sverige.

Christer Gardell (th) när Cevian 2017 sålde sitt aktieinnehav till AB Volvo till kinesiska Geely.
Zhejiang Geely Holding Group

Politikerna har inget inflytande i Sverige. Det är finansfamiljen Wallenberg och USA som styr Sverige.

Ett krasst konstaterande på ledarplats i Proletären om hur dagens ”demokrati” snarare är kapitalets diktatur? Nej, det är riskkapitalisten och grundaren till investmentbolaget Cevian, Christer Gardell, som uttalar sig i Affärsvärlden.

Det är apropå hans egen förmögenhet – som uppskattas till 15 miljarder gömda i skatteparadis – och hur insyltad han är i ”etablissemanget” som Affärsvärldens journalist ställer frågan vem som styr Sverige ”egentligen”.

– Wallenbergarna har väldigt mycket makt. Genom Investor, stiftelserna, kopplingen till EQT och så vidare. Så det är väl ofrånkomligt att sätta dem högst upp, svarar Gardell.

När journalisten frågar vem som kommer efter Wallenberg funderar Gardell en stund och svarar sedan:

– Politikerna är begränsade eftersom företag sträcker sig över många länder. Så svenska politiker har egentligen lite inflytande. Men amerikanska politiker och myndigheter – de har etablerat en juridisk apparat som ger dem stor makt att hoppa på i princip alla som gör dollartransaktioner.

Därefter lämnar journalisten ämnet och börjar prata obligationer och tennis.

Gardells beskrivning av Wallenberg och USA:s makt är en träffande sammanfattning av dagens kapitalism. Direkt ur hästens mun, kan man säga. För Christer Gardell är knappast någon underdog. Han kvalar in på topplistan över Sveriges 50 rikaste personer.

Gardell har kallats företagspirat och industriförstörare för sin metod att köpa in sig i stora bolag, tvinga fram högre lönsamhet genom till exempel rationaliseringar och massavsked, ta ut miljarder i aktieutdelningar och sedan sälja – inte sällan till utländska ägare. På detta sätt har han plundrat bland annat AB Volvo, Lindex, Skandia, Teliasonera och senast ABB.

Att Gardell tillåts tala klarspråk i Affärsvärlden är heller ingen slump. Det är inte sällan just i kapitalisternas egna tidningar som det rådande systemet beskrivs mest öppet och ärligt. När kapitalisterna beskriver sin egen verklighet, för sina gelikar, behövs inga förskönande omskrivningar.