Hoppa till huvudinnehåll

Östermalms saluhall får miljarder – Rågsved centrum säljs

Stockholms stad har lagt ut 1,35 miljarder på att renovera rika Östermalms saluhall. Samtidigt vägrar staden att lägga ut en enda krona för att rädda förortscentrumet i fattiga Rågsved.

Östermalmshallen renoveras för miljardbelopp – Rågsveds centrum riskerar att säljas.
Montage: Proletären

Glädjen var stor bland pälskragarna och märkesjackorna när Östermalms saluhall återinvigdes förra veckan. Renoveringen som skulle ha kostat 585 miljoner skattekronor, gick i själva verket på 1,35 miljarder. Det är mer än vad Stockholm betalar ut i försörjningsstöd varje år. Både S-märkta kommunledningar och den nya M-ledda och MP-stödda dito är ansvariga för den kommunala pengarullningen till de exklusiva butiksstånden i saluhallen på Stortorget.

Medelinkomsten på Östermalm är drygt 38.000 kronor i månaden. I förorten Rågsved, söder om sta’n, är den 20.800.

Nu hotas centrumanläggningen i Rågsved av försäljning. Den nuvarande ägargruppen, Rågsved fastighets AB, vägrar rusta upp och har givit en mäklarfirma i uppdrag att sälja.

Leif Rönngren är ordförande i Nya Rågsveds Folkets hus, under 70-talet hemvist för den svenska punkscenen: Ebba Grön och KSMB inledde sina karriärer i lokalerna som då hette Oasen.

– Vi är oroliga. Fria teatern tvingas flytta på grund av höjd hyra, konstaterar Leif Rönngren. Vi hoppas på en seriös köpare som är beredd att satsa utan att det blir ockerhyror. Det bästa vore om bostadsbolagen i området, kommunala och privata, går ihop och köper centrumet.

Många människor är beroende av den service som centrumanläggningen ger. Rågsved, med 12.000 invånare varav 70 procent med utländsk bakgrund, är en av Stockholms fattigaste förorter. En typisk stockholmsk arbetarförort från 1950-talet. Enligt polisen nu ett av stadens utsatta områden.

Stockholmarna har dåliga erfarenheter av tidigare centrumförsäljningar: 2007 sålde staden tio centrum till brittiska Boultbee. Efter bara några år hade Boultbee drivit handlare från sina butiker och centrumen var i fritt förfall.

Nu fruktar många att Rågsveds centrum ska gå samma väg.