Hoppa till huvudinnehåll

Befria bostaden från marknaden: På söndag är det dags – landsomfattande protester mot marknadshyror

Den 18 april arrangeras landsomfattande protester mot regeringens planer på att införa marknadshyror. Protesterna kommer att genomföras i 22 städer.

Mahasti Hashemieh, bostadsaktivist.
Proletären

Den 18 april arrangeras protester i hela landet mot regeringens planer på att införa marknadshyror vid nyproduktion, som en del av januariöverenskommelsen.

I skrivande stund kommer det att genomföras manifestationer på över 108 platser i 22 städer och varje dag tillkommer det fler.

– Det bevisar att det finns ett stort behov av en bostadspolitik som är värdig sitt namn, säger Mahasti Hashemieh, en av flera initiativtagare till den bostadspolitiska plattformen 18 aprilkommittén. 

Regeringen tillsatte utredningen om marknadshyror mitt i pandemitider, vilket har försvårat mobiliseringen. 

18 aprilkommittén tillsammans med Nätverket Rädda Hyresgästerna och Norra Järva Stadsdelsråd arrangerade i januari ett digitalt stormöte för att diskutera hur man skulle kunna mobilisera och skapa manifestationer i pandemitider. På mötet deltog över 160 personer från olika organisationer, föreningar och städer, vilket resulterat i de över 100 protesterna som kommer att äga rum den 18 april.

Förra året genomfördes liknande protester, då gällde restriktionerna max 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Idag får det endast vara åtta personer, något 18 aprilkommittén tvingats anpassa sig till. 

På vissa platser kommer det att hållas direktsända tal och på andra bara delas ut flygblad.

Mahasti Hashemieh kommer själv att befinna sig på Frölunda torg i Göteborg den 18 april tillsammans med andra bostadsaktivister och dela ut flygblad. Hon hoppas att mobiliseringen kan göra bostadsfrågan till en av de viktigaste inför nästa val.

– Redan idag är priserna för nybyggnation så höga att vanligt folk inte har råd att betala, vilket ökar trångboddheten och segregationen. 

Hon säger att alla krafter som vill ansluta sig till protesterna är välkomna och uppmanar andra organisationer och föreningar att skapa protester i sina områden. Vill man engagera sig eller ta kontakt med 18 aprilkommittén kan man gör det på nejtillmarknadshyror.se

– Vill man inte vara med på något torg finns det andra uppgifter, till exempel att måla banderoller.

Känner du att ni har stöd från Hyresgästföreningen?

– På lokal nivå är det bra, det är flera som är aktiva inom 18 aprilkommittén som även är det i Hyresgästföreningen. På riksnivå kan jag tycka att de har gjort för lite och för sent. Hyresgäster frågar oss, var är Hyresgästföreningen i det här? Varför är de så tysta?