Hoppa till huvudinnehåll

Palestina i Vasaloppet

Kampen mot folkmordet i Palestina har intagit Vasaloppet. Karl Tellander från Falun representerade Leve Palestina SK när han körde Vasaloppets Öppet spår på måndagen.

Karl Tellander i Vasaloppet.
Privat

Palestinasolidariteten blev levande när Vasaloppets Öppet Spår kördes för 44:e gången.

– Jag hade inget speciellt om Palestina på mig när jag körde loppet, men när jag kom i mål så väntade mina föräldrar på mig med en Palestinaflagga. Det var skönt att få lyfta den i målet; det är så tyst om den frågan i de här sammanhangen, så det var riktigt härligt att få lyfta flaggan, berättar Karl Tellander för Proletären.

– Varje gång jag passerade en kontroll, så sade ju speakern att ”här kommer Karl Tellander från Leve Palestina SK”… så det gick nog fram. Dessutom hade jag hjälp av min brorsdotter Emina som är tolv år, hon viftade med flaggan i målområdet i Mora. Många reagerade på det, bussförare och andra gjorde tummen upp. Skönt att få representera något som är viktigt.

Privat
Karl Tellander

Karl Tellander, en 35-årig anestesisjuksköterska från Falun, körde Vasaloppets 90 kilometer för första gången. Med mycket bra motionärstiden 5.31.13 var han nästan två timmar före trion med de nordiska försvarscheferna, Finlands Timo Kivinen, Norges Eirik Kristoffersen och Sveriges ÖB Micael Bydén som genomförde de nio milen tillsammans. Trion såsade sig i mål på 7.15.53.

– Jag har aldrig åkt det förut, men jag bor ju i Falun nu och då har man ganska bra förutsättningar. Jag jobbar ju inom Region Dalarna och där är Vasaloppet nästan religion: jag har väl åkt 80 mil den här säsongen plus att jag gått en kurs i skejtåkning, berättar Karl Tellander.