Hoppa till huvudinnehåll

Sport: Palestina kämpar – på och utanför plan

Palestinas fotbollslandslag tog ett stort steg mot vidare VM-kval med sex poäng mot Bangladesh under helgen. Samtidigt kräver det palestinska förbundet återigen att Israel ska slängas ut ur den internationella fotbollsgemenskapen.

Palestina slog Bangladesh med 5-0 och sedan 1-0.
Footballpalestine

Palestina har ett jätteläge inför slutspurten för kvalet till fotbolls-VM i USA, Kanada och Mexiko 2026. Efter 5-0 mot gruppjumbon Bangladesh i slutet av förra veckan, och 1-0 på tisdagen, ligger Palestina tvåa i kvalgrupp I i det asiatiska VM-kvalet.

Michel Termanini, 25, född i Malmö, med allsvenska meriter från IFK Eskilstuna och nu i Kazma i Kuwait, gjorde palestiniernas segermål fyra minuter in på tilläggstiden.

Suveräna Australien toppar gruppen på maximala tolv poäng och målskillnaden 15-0 före Palestina på sju poäng och målskillnaden 6-1 med Libanon (1-8) på två poäng och Bangladesh (1-14) på en poäng. Det räcker med oavgjort och en poäng för palestinierna i kvalmatchen mot Libanon den 6 juni, för att det historiska avancemanget ska vara klart.

De två första lagen i gruppen går vidare till ett uppföljande kval med tre grupper med sex lag i vardera: lagen som slutar etta och tvåa i dessa grupper är direktkvalificerade till fotbolls VM. Grupptreorna och -fyrorna går till kvalomgång 4.

Samtidigt som det palestinska landslaget kämpar i VM-kvalet, har det palestinska fotbollsförbundet (PFA) återigen begärt att det internationella förbundet Fifa ska sanktionera Israel för de upprepade krigsförbrytelserna i Gaza och på Västbanken. Flera av de palestinska spelarna har familjemedlemmar eller vänner som dödats av det besinningslösa israeliska våldet.

FA vill att förslaget, som stöds av sex andra medlemsföreningar och av det västasiatiska fotbollsförbundet (WAFF), ska diskuteras vidare på Fifa-kongressen i maj. I ett uttalande säger PFA att Israel begått ”oöverträffade kränkningar av mänskliga rättigheter och humanitär rätt”.

PFA konstaterar att Israel systematiskt har riktat in sig på det palestinska civilsamhället: ”Hela fotbollsinfrastrukturen i Gaza har antingen förstörts eller blivit allvarligt skadad. Förlusten av oskyldiga liv, inklusive inte mindre än 99 fotbollsspelare, förstörelsen av hem... är tydliga brott mot internationell lag”. 

FA anklagar Fifa för att underlåta att agera mot diskriminering och rasism inom förbundets jurisdiktion. Nyligen dödades landslagsmannen Mohammed Barakat, 39, efter en israelisk bombräd mot hans hem i Khan Yunis. Barakat, känd som legendaren från Khan Yunis, var den förste spelaren från Gaza som gjorde 100 mål för ett lag; han spelade för Al-Ahli Gaza i en lokal liga.

PFA visade också att Fifa bryter mot sina egna stadgar och Israel mot internationell lag när Fifa och det israeliska fotbollförbundet tillåter att den israeliska ligan innehåller fem lag med hemmaplan på ockuperad palestinsk mark. Lagen som spelar i bosättningarna är Beitar Givat Ze’ev Shabi (i bosättningen Givat Ze’ev), Maccabi Ariel (Ariel), Beitar Ma’aleh Adomim (Ma’ale Adumim nära östra Jerusalem), Hapo’el Oranit i Oranit och Hapo’el Jordan Valley i bosättningen Tomer, byggd på ruinerna av den palestinska byn Fasayil. 

 

 

Mer palestinsk fotboll på proletaren.se