Hoppa till huvudinnehåll

Palestinier till Paris-OS: ”Historisk möjlighet att berätta för världen vad som händer”

Palestina kommer att delta i OS i Paris med 6-8 idrottare. Det bekräftar Jibril Rajoub, ordförande för Palestinas Olympiska kommitté. ”OS kommer att rikta blickarna mot kriget i Gaza och den israeliska ockupationen av Västbanken”, säger Rajoub.

Jibril Rajoub, ordförande i Palestinas Olympiska kommitté.
Palestinas olympiska kommitté

En palestinsk idrottare är klar för OS. Det är Omar Yaser Ismail som kvalat in för den olympiska taekwondon. Ismail är den förste palestinske idrottaren i en olympisk kampsport; han fick sin OS-biljett efter segern i en kvaltävling i kinesiska Taian i mars.

Men Palestina kommer att skicka fler idrottsmän till Paris och de olympiska spelen den 26 juli till den 11 augusti. Flera andra idrottare är nu eller inom kort ute i kvaltävlingar som ger en biljett till Paris, antingen direkt eller via så kallade wildcards - den Internationella Olympiska Kommittén (IOC) har en kvot som garanterar deltagandet av idrottsmän och -kvinnor från länder som annars inte skulle kvalat in.

 ibril Rajoub, ordförande i Palestinas Olympiska kommitté, hoppas på en trupp på upp till åtta aktiva idrottsmän. Tre av dem från Gaza.

 – Trots alla svårigheter och utmaningar och de villkor våra idrottsmän tävlar under, har en av oss lyckats kvala in till OS, sade Rajoub nyligen och syftade på Omar Ismail.

Över 300 aktiva palestinska idrottsmän har dödats av den israeliska arméns brutala framfart i Gaza, och den idrottsliga infrastrukturen, med arenor och sporthallar, är i praktiken utraderad av israeliska bomber.

Trots flera påstötningar om att Israel bör uteslutas eller att israeliska idrottsmän tvingas tävla under neutral flagg i OS enligt samma principer som IOC använder för att utesluta Ryssland och Belarus, står IOC fast: Israel är välkommet att delta.

 Jibril Rajoub hoppas att det palestinska deltagandet i OS ska fästa omvärldens blickar på det som händer i Gaza och på den ockuperade Västbanken.

 – Paris ger oss en historisk och stor möjlighet att berätta för världen vad som händer och att säga stopp, det är nog nu, sade Rajoub nyligen på en presskonferens i Ramallah.

Jibril Rajoub är också ordförande i det palestinska fotbollförbundet. På Fifas kongress nyligen krävde han att Israel skulle uteslutas från den internationella fotbollen.

 – Israelerna har förlora sin lagliga och moraliska rätt att delta [i den internationella fotbollen] så länge de fortsätter sina brott i Gaza, sade Jibril.

Fifa-bossen Gianni Infantino, en pålitlig Israelvän, lyckades undvika en omröstning på själva kongressen genom att skicka frågan vidare till Fifa högsta ledning (council) som är lättare att kontrollera. Enligt Infantino ska Fifa-ledningen hämta in legala råd i frågan, innan Israelfrågan avgörs senare i sommar.