Hoppa till huvudinnehåll

Pappers ordförande i Säffle: ”Nedläggningen har varit ett medvetet val”

Massaproduktionen på sulfitfabriken i Säffle läggs ned. Men det är fortfarande oklart hur många av de anställda som kommer att påverkas av Nordic Papers beslut. Proletären har pratat med Pappers ordförande för avdelning 92 i Säffle.

Lennie Kasten jobbar på sulfitfabriken i Säffle och är även ordförande för Pappers lokala fackklubb.
Montage: Proletären

Massaproduktionen på sulfitfabriken i Säffle ska läggas ned. Ett beslut som fattades av ägaren Nordic Paper för två veckor sedan. Företaget har också varslat personal men exakt hur många som kommer få gå är ännu inte klart, berättar Lennie Kasten, ordförande för Pappers avdelning 92, för Proletären.

– Just nu sitter vi med risk- och konsekvensanalyser. Nordic Paper har flaggat för att 20 stycken kommer få gå, till en början i alla fall. Men min förhoppning är att det inte kommer bli så pass många.

– Allt gick väldigt fort. Jag fick en pling från HR att vi skulle samlas dagen efter för MBL. Det är väl på grund av att vi precis blivit börsnoterade. Att informationen inte skulle läcka ut.

Om 20 personer tvingas lämna sina anställningar skulle det innebära en 14 procentig minskning av arbetsstyrkan på sulfitfabriken i Säffle, där det i dagsläget jobbar cirka 140 kollektivanställda.

– Just nu går folk och väntar på att få reda på sin plats på Las-listan. Däremot ska vi gå upp i produktion på pappersbruket, något som kan komma att rädda tolv tjänster, säger Lennie Kasten.

På tala om Las – hur ser du på IF Metalls och Kommunals förhandlingarna med Svenskt Näringsliv i frågan?

– Jag har inte hunnit sätta mig in i frågan på grund av det som hänt här i Säffle men jag är glad att Lasreformen inte genomförts än i alla fall.

Bild: Privat
Lennie Kasten - ordförande för Pappers lokala klubb på sulfitfabriken i Säffle

Om Nordic Paper gjort investeringar i massaproduktionen hade man inte behövts lägga ned den delen av bruket, menar Lennie Kasten.

– Det är klart man är chockad, men på ett sätt är det väntat. Det som stör mig är snarare att det här pågått så länge. Att det varit ett medvetet val i många, många år i och med att man inte investerat i massaproduktionen.

Men företaget gjorde vissa investeringar i början av 2000-talet, stämmer inte det?

– Jo, det stämmer. Men dessa investeringar gjordes inte för att man ville vara snäll. Företaget hade vissa miljödomar mot sig som man behövde åtgärda.

Hur ser du på argumentet om att nedläggningen av massaproduktionen görs på grund av klimatet?

– Det är väl närområdet som skulle påverkas genom mindre utsläpp. Men annars blir det nog inte så stor skillnad. Det kanske låter fint i media. Vi kommer ju fortfarande köpa in massa från en annan fabrik inom företaget och från externa leverantörer, säger Lennie Kasten.

Fotnot: I förra veckans artikel om sulfitfabriken i Säffle framställdes det som att MBL-förhandlingarna om uppsägningarna var klara. Rätt ska vara att enbart MBL-förhandlingarna om nedläggningen av massaproduktionen är klar. Exakta antalet uppsagda har med andra ord inte fastställts.