Hoppa till huvudinnehåll

Petros besked på 1 maj: Colombia bryter med Israel

Stort jubel utbröt när Colombias president Gustavo Petro i sitt första maj-tal deklarerade att hans regering bryter de diplomatiska relationerna med Israel.

Colombias president Gustavo Petro i första maj-tåget i Bogota.
Andrea Puentes/Presidencia de Colombia

Gustavo Petro leder Colombias första vänsterregering någonsin. På första maj gick han längst fram i ett demonstrationståg som sträckte sig genom centrala Bogotá, innan han talade på huvudtorget Plaza de Bolívar.

Presidenten inledde med att prata om hur arbetare världen över demonstrerar denna dag för att livet och friheten ska segra, i en mörk och svår tid. Strax därpå kom han in på det som blev en nyhet också långt utanför Colombia.

– Idag kanske hela världen kan kokas ner till ett ord. Kanske alla slagord, alla dessa färger kan reduceras till ett enda ord, som betonar nödvändigheten av livet. Av upproret, av den höjda fanan och av motståndet. Det ordet är Gaza. Det ordet heter Palestina.

När Petro därefter annonserade att Colombia bryter de diplomatiska relationerna med Israel bröt jublet ut över ett fullt Plaza de Bolívar, där en del av de tiotusentals demonstranterna trängdes. Enligt den spanska tidningen El País var det sammanlagt drygt 55.000 som demonstrerade i Bogotá till stöd för presidenten och den progressiva regeringen.

Petro var också tydlig med anledningen till att bryta med den sionistiska staten.

– För att den leds av en folkmordsregering. Jag tror att alla som är ute på gatorna idag är överens med oss om att vi inte kan låta tiderna av folkmord, och utrotningen av ett helt folk, komma tillbaka. Om Palestina dör, dör mänskligheten. Och vi kommer inte låta henne dö.

Marcus Jönsson
Solidariteten med Palestina manifesterades på flera sätt i tåget.

Därutöver pratade Petro om reformerna som hans regering försöker få igenom kongressen, och om de demonstrationer mot regeringen som hölls för två veckor sedan. Där paraderades bland annat en likkista tillsammans med ramsor om att presidenten ska till kyrkogården, och att ”det här är sättet att bli av med den jäveln” (”esta es la ruta pa’ sacar a ese hijueputa”).

– Om de försöker sig på en kupp kommer de möta folket på gatorna, då kommer folket att återerövra demokratin, sade Petro som också liknade förre presidenten Alvaro Uribe, som har starka kopplingar till högerextrema paramilitära grupper, vid Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.