Hoppa till huvudinnehåll

Polska taxiförare tar kamp mot förslumning

Tusentals polska taxiförare gick ut i protest mot regeringens transportreform som öppnar upp för Uberliknande företag och andra oseriösa aktörer.

I huvudstaden Warszawa tågade tusentals taxiförare till regeringskvarteren och krävde ett slopande av de nya bestämmelserna.
Robert Pastryk

POLEN En stor taxistrejk ägde rum i Polen i måndags förra veckan. Tusentals taxiförare lade ner arbetet och organiserade karavaner och demonstrationståg.

Detta i protest mot regeringens förslag på att luckra upp bestämmelserna kring taxilicenser, och därmed öppna upp för Uberliknande företag och andra oseriösa aktörer. 

– Regeringen har mage att kalla denna gangsterism för sund konkurrens och påstår att det är för transportmarknadens bästa som de gör det. De förundras över att vi taxiförare är måna om lagen och bestämmelserna och över att vi vill arbeta på ett ärligt sätt, säger taxifacket SZZTRP:s ordförande Tadeusz Stasiów i ett pressmeddelande.

Taxiförarna presenterade sina krav för regeringschefen Mateusz Morawiecki från högerkonservativa Lag och Rättvisa och hotade med att protesterna skulle fortsätta tills förslaget skrotats.