Hoppa till huvudinnehåll

Prisbelönt Tjernobylfilm till Lysestrandsveckan

Kulturjournalisten och filmaren Gunnar Bergdahl kommer till Lysestrandsveckan med sin guldbaggebelönade film Ljudmilas röst.

Gunnar Bergdahl kommer till Lysestrandsveckan med sin film Ljudmilas röst.
Privat

Gunnar Bergdahl, kulturjournalist och filmare, kommer till Lysestrandsveckan den 17 juli. Han presenterar sin guldbaggebelönade dokumentärfilm Ljudmilas röst.

– Jag läste Svetlana Aleksijevitjs roman Bön för Tjernobyl. Den är som ett körverk av vittnesmål från människor vars liv förändrades av Tjernobylolyckan. Berättelsen där om Ljudmila berörde mig djupt, säger Gunnar Bergdahl.

Ljudmila var gift med en av brandmännen som var först på plats vid olyckan. När Gunnar Bergdahl var i Kiev där Ljudmila bor, sökte han upp henne och så småningom kom filmen om hennes liv till.

– Att jag blev så berörd av hennes berättelse handlar om att det också är en berättelse om kärlek. Den rymmer den universella frågan om hur man väljer när en människa man älskar ligger inför en ohjälplig död.

När Tjernobylkatastrofen inträffade var Ljudmila en ung, gravid kvinna. 

– Man kan kanske säga att hon var en i den sista Komsomolgenerationen. Hon såg livet framför sig full av tillförskikt. Men allt förändrades. Också samhället kom att präglas av stora förändringar. Direkt påverkades det av de enormt stora saneringskostnaderna, lika stora som hela militärbudgeten det året. 

Men Gunnar Bergdahl framhåller att filmen inte är någon becksvart historia.

– Ljudmila är en stark överlevare.

Filmen hade premiär strax efter 11 september 2001. Den kom i skymundan av de händelserna, men överlevde, och 2002 belönades den med en guldbagge. Nu har filmen fått ett nytt liv genom HBO-serien Chernobyl. 

Även Ljudmila har fått stor uppmärksamhet.

– Ljudmila vill inte vara en representant för de drabbade, hon vill inte få enskild uppmärksamhet. Hennes son som nu är dryga 30 år, hjälper till att hålla henne fri från jagande journalister.

Gunnar Bergdahl är glad över att Ljudmilas röst ska visas under Lysestrandsveckan. Hans engagemang mot kärnkraft är stort och han uppskattar att frågan tas upp.

– Det talas alldeles för lite om kärnkraften och med den kärnvapen.

Anmäl dig till Lysestrandsveckan här!