Hoppa till huvudinnehåll

Prisbelönte journalisten Seymour Hersh: USA sprängde Nord Stream

Amerikanska mindykare placerade ut sprängladdningar på gasledningen Nord Stream under Natoövningen Baltops förra sommaren – för att tre månader senare utlösa dem genom en sonar som släpptes ner av ett norskt övervakningsplan. Det skriver den prisbelönte grävande journalisten Seymour Hersh i ett sensationellt avslöjande.

Det är nu drygt fyra månader sedan sabotaget mot Nord Stream.

När Nord Stream-gasledningarna sprängdes i september förra året blev ett då halvårsgammalt klipp på USA:s president Joe Biden viralt. I videosnutten från en pressträff i början av februari 2022 säger Biden att om Ryssland invaderar Ukraina så kommer det inte längre finnas något Nord Stream 2.

Ett nära nog erkännande på förhand, men i den krigsfebriga och extremt USA-tillvända propagandastormen som fortfarande råder blev det ändå till så gott som en sanning i svensk massmedia att det av oklar anledning skulle varit ryssarna själva som sprängde sin egen gasledning. Trots att Nord Stream var Moskvas garant för att åter kunna erbjuda Tyskland och resten av Europa billig rysk gas, om det väl blev för hårt folkligt tryck på de europeiska regeringarna i energikrisen. 

Att det med största sannolikhet inte var Ryssland som låg bakom har sedan dess stärkts av den dånande tystnad som kommit från den svenska regeringen och de svenska myndigheter, med Säpo i spetsen, som utreder sabotaget.

Många andra, som likt Proletären påpekade att det var USA som hade de uppenbara motiven att sabotera ledningarna, förundrades väl snarare över den ibland oförutsägbare Bidens frispråkighet – och såg uttalandet som ett i raden av oplanerade grodor, där presidenten sa mer till journalisterna än hans rådgivare hade önskat.

Men nu visar det sig att det pikanta uttalandet, liksom ett annat men mindre uppmärksammat som kom från USA:s toppdiplomat Victoria Nuland (som ertappades med hela handen i syltburken under Majdanrevolten och den följande statskuppen i Ukraina 2014), i själva verket kan ha underlättat hela operationen för Biden.

Under en pressträff på det amerikanska utrikesdepartementet i slutet av januari förra året sa Nuland: 

– Jag vill vara tydlig idag, om Ryssland invaderar Ukraina kommer Nord Stream 2 på ett eller annat sätt inte att gå vidare.

Ytterligare ett exempel på hur en av USA:s högsta utrikespolitiskt ansvariga pratar bredvid mun i ett officiellt sammanhang? Nej, ett sätt att slippa be om kongressens godkännande för att genomföra operationen mot gasledningen. 

Det skriver den undersökande journalisten Seymour Hersh – som bland annat fick Pulitzerpriset för sitt avslöjande om massakern i Son My under Vietnamkriget – i ett sensationellt avslöjande om sabotaget mot Nord Stream 2.

I och med att Bidens regering deklarerade sin förmåga behövde de inte informera kongressen om en CIA-ledd hemlig operation (”covert operation”) utan kunde på egen hand gå vidare med den lägre klassificeringen ”hemligstämplad underrättelseoperation med stöd av USA:s militär”, menar Hershs källa som ger en detaljerad redogörelse för förloppet.

I december 2021 kallade Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till ett första av en rad topphemliga möten med representanter för CIA och de olika militära grenarnas befälhavare. Enligt källan, som ska ha direkt kunskap om hela processen, blev det blev snart tydligt för dem att Sullivan på Bidens order förespråkade en ”icke-reversibel lösning” på problemet.

Efter att i månader ha debatterat olika möjliga scenarion för att bli av med gasledningarna blev det till slut dykare från den amerikanska flottans dyk- och räddningscenter i Florida som fick göra jobbet i samarbete med norska Natokollegor. (Som Hersh påpekar saknade inte heller Norge ekonomiska motiv att bli av med Nord Stream, och sälja mer av sin egen gas.)

Det hade också fördelen att de amerikanska dykarna bara tillhörde flottan och inte USA:s Special Operations Command, som till exempel attackdykarna i Navy Seal gör. Annars hade operationen behövt rapporteras till kongressen genom att briefa gruppledarna för de båda partierna i både senaten och representanthuset.

Den första delen av operationen genomfördes under den stora marina Natoövningen Baltops i juni förra året. Då använde dykarna en övning i minröjning som täckmantel för att göra motsatsen, och placerade ut sprängmedel dolt i betong på rören, 90 meter under havsytan.

Först var planen att bomberna skulle explodera 48 timmar senare, men det ändrades då det skulle vara för misstänkt att Nato nyss övat i området. Istället detonerades de några timmar efter att ett norskt flygplan den 26 september släppt ner en sonar som aktiverade sprängladdningarna.

Det har tagit Seymour Hersh tre månader av att använda sina kontakter inom de amerikanska underrättelsetjänsterna för att kunna skriva det långa avslöjandet om hur det ska ha gått till. Vita huset har gett som kommentar att hans avslöjande är ren fiktion, CIA att det är totalt falskt.

Men som Hersh påpekar har han alltid fått höra att hans stories är lögnaktiga och påhittade – som när han 2004 avslöjade USA:s tortyr i Abu Ghraib-fängelset i Irak – tills de inte går att förneka längre.

Hersh publicerade sitt avslöjande på sin blogg i onsdags. I Sverige har Aftonbladet och Expressen sedan dess publicerat artiklar som fokuserar på dementierna från Vita huset och CIA, och kritik från diverse journalister på Twitter som menar att Hersh gått och blivit senil. 

Svenska Dagbladet hade en mer neutral artikel som återger vad Hersh skriver tillsammans med en kommentar från Hans Liwång, docent i militärteknik vid Försvarshögskolan, som säger att det i den tekniska bevisningen inte finns något som talar emot beskrivningen, men att tre månader är lång tid för att ryssarna inte skulle ha hunnit upptäcka laddningarna.

På SVT – som då det begav sig lät dåvarande Rysslandskorren Bert Sundström uttala sig om att det skulle vara Ryssland som gynnades av explosionerna – råder än så länge största möjliga tystnad.