Hoppa till huvudinnehåll

Proletären lanserar podd: ”Ett bra sätt att nå ut”

Snart kommer du även att kunna lyssna på Proletären. I veckan släpps första avsnittet av Prollenpodden.


Som Proletären tidigare hintat om är podcastinspelningar i full gång på Marx-Engelshuset i Göteborg. I veckan släpps första avsnittet och ambitionen är att från och med nästa år kunna leverera ett avsnitt i veckan.

– Det här är nytt för mig och alla här på redaktionen. Jag har fått ansvar för det, men jag har ingen tidigare erfarenhet och får lära mig med tiden, säger en ödmjuk Alfredo Teran Öman.

Vad för innehåll kan vi förvänta oss?
– Tanken är att ha samma utgångspunkt som tidningen och behandla liknande ämnen. Det blir samtal mellan arbetare, analyser och teoretiska fördjupningar. 

– Allt är i startskedet och vi lär oss fortfarande grunderna. När vi blivit mer varma i kläderna hade jag gärna sett ”spin-off”-poddar som historia med ett arbetarperspektiv, arbetsplatsreportage och allt möjligt. Till sommaren hade jag velat försöka göra ett Sommarpratarna där arbetare får komma till tals med sina livserfarenheter och tankar.

Podcast är ett fristående nätradioprogram och en växande form av mediekonsumtion. En av fyra svenskar lyssnar på podcasts på veckobasis, nio procent varje dag. 70 procent av dem som lyssnar, lyssnar regelbundet på mellan en till fem podcasts i veckan och 20 procent lyssnar regelbundet på fler än sex olika podcasts i veckan.

– Jag tror det är ett bra sätt att nå ut till folk på eftersom det är så lätt att pressa in i schemat. Man kan lyssna när man jobbar, städar eller tränar. Många i min generation läser inte så mycket så detta blir ju ett bra alternativ till dem och kanske en väg in till att läsa tidningen också.

Det kommer att gå att hitta Proletärens podd ”där poddar finns” – på Spotify, Google podcasts och Apple podcasts. Och det kommer även att gå att lyssna direkt på Google om du söker på Prollenpodden. Allt helt gratis. Googles och Apples Podcastsappar finns färdiginstallerade på alla Android-smarttelefoner respektive Iphones.