Hoppa till huvudinnehåll

Protesterna mot israelisk terrorstämpling sprider sig

Proletären FF och Fredsloppet kräver i ett upprop att Sveriges regering fördömer Israels terrorstämpling av humanitära organisationer. Även fem europeiska länder som från och med januari ingår i säkerhetsrådet protesterar.

Bengt Frejd (t h) lämnar över uppropet till Socialdemokraternas pressekreterare Johannes Svensson, utanför S-kongressen i Svenska mässan i Göteborg.
Fredsloppet

Israels terrorstämpling av sex palestinska humanitära organisationer väcker protester. FN har fördömt beslutet och fem europeiska länder som från januari 2022 ingår i säkerhetsrådet har uttalat sig kritiskt.

Än så länge har Sveriges regering varit tyst. I ett upprop som publicerats i Göteborgsposten kräver Proletären FF och idrottsevenemanget Fredsloppets arrangörer att regeringen protesterar.

– Vi vill att regeringen och utrikesministern fördömer Israels agerande, precis som andra länders representanter gör. Och att det blir starka konsekvenser ifall Israel verkställer terrorstämplingen, säger Bengt Frejd, aktiv i Proletären FF och en av initiativtagarna till uppropet.

Under Socialdemokraternas kongress i Göteborg lämnade han och andra aktivister över uppropet till partiets pressekreterare Johannes Svensson.

Det var i oktober som Israel beslutade att terrorstämpla sex organisationer. Bland dem en barnrättsorganisation, en lantbruksorganisation och kvinnoorganisationen UPWC, som i flera år samarbetat med Proletären FF. De senaste åren har UPWC varit med och delat på överskottet från Fredsloppet.

Såväl FN som människorättsorganisationer i Israel har fördömt terrorstämplingen. Under tisdagen kom också beskedet att Frankrike, Norge, Estland, Irland och Albanien, som från och med januari ingår i FN:s säkerhetsråd, uttrycker ”allvarlig oro” över Israels agerande.

”Ett blomstrande civilsamhälle och respekt för fundamentala friheter är hörnstenar i öppna demokratier”, skriver Estlands FN-ambassadör Sven Jürgenson i ett uttalande.

Bengt Frejd menar att Israels agerande är en reaktion på att trycket för en bojkott ökar.

– De vill bli av med de här organisationerna som beskriver Israels agerande. Det är ett sätt att strypa dem helt enkelt.

Vilken typ av verksamhet har UPWC?
– De har verksamhet för unga tjejer och kvinnor. Det handlar om social verksamhet men också stöd och advokathjälp till palestinska kvinnor. De arrangerar också ett Fredslopp, inspirerat av Fredsloppet i Sverige.

Terrorstämplingen kommer att innebära stora svårigheter för organisationen att bedriva verksamhet. UPWC har redan tidigare drabbats av israelisk repression. När representanter besökte Fredsloppet 2019 nåddes de samtidigt av rapporter om att deras kontor på Västbanken blivit vandaliserat.

UPWC, och även Palestinas sportministerium, välkomnar uppropet som nu sprids både bland Fredsloppets medarrangörer och andra organisationer.

– Solidariteten gör att de kan stå starkare och känna sig mindre isolerade. Jag hoppas att fler ansluter sig till uppropet eller protesterar på annat sätt, avslutar Bengt Frejd.