Hoppa till huvudinnehåll

Rasar mot renovering

Hyresvärdar tjänar på ohållbara renoveringar. – Ett systemfel, menar Renoveringsraseriets Gustav Bergström.

Gustav Bergström, generalsekreterare Renoveringsraseriet
Renoveringsraseriet

Robert Dicksons stiftelse vill renovera sina hyresgästers lägenheter – och höja hyrorna kraftigt. För att kunna göra detta målar de upp bostäderna som nära nog ”slumlägenheter” och omdefinierar arbetare i stiftelsens stadgar.

Gustav Bergström, generalsekreterare på den ideella föreningen Renoveringsraseriet, riktar kritik mot stiftelsens formulering om ”slumlägenheter”.

– De söker bara efter en möjlighet att höja hyran, vilket de kan göra genom att riva ut istället för att vårda och bevara. Grejer från 50-talet håller ofta hög kvalitet och underhåller man det håller det länge. Man kan väl säga att allt du kan måla om håller hur länge som helst, till skillnad från till exempel laminerade spånskivor som måste bytas ut när de blir slitna.

– Många hyresvärdar, generellt sett, resonerar som så att man slipper underhåll på nyare kök, man behöver inte göra något på ett bra tag, tills man river ut igen. På grund av den filosofin – att allt ska renoveras med intervaller – underhåller man inte och det handlar mycket om okunskap. Det är dessutom ohållbart för miljön.

Gustav Bergström menar att det är själva systemet som triggar detta.

– Du som hyresvärd belönas om du river ut och renoverar eftersom du då kan höja hyrorna. Dagens hyressystem behöver ses över så att det lönar sig att bevara, och man måste ju ta hänsyn till dem som har en låg inkomst. Till slut kommer det inte att finnas några billiga lägenheter kvar om det får fortsätta så här.

Bevarandet av allmännyttan som vårt gemensamma bostadsbestånd är en viktig aspekt i detta, menar Gustav Bergström.

– Allmännyttan bör gå i bräschen i den här förändringen. Vi har byggt något som är gemensamt och det bör vårdas – inte säljas ut till privata aktörer.

Gustav Bergström menar att det är extra upprörande att Robert Dicksons stiftelse i princip har omdefinierat begreppet arbetare.

–  Det är ju i praktiken vad man har gjort här, för att kunna göra de här hyreshöjningarna utan att bryta mot sina egna stadgar. Det är dessutom väldigt svårt för hyresgäster att få rätt, hyresnämnden och rätten kör på gammal praxis.