Hoppa till huvudinnehåll

Robespierrepriset 2021 till Kalle Holmqvist

Ett av Sveriges mest kontroversiella kulturpriser går i år till författaren Kalle Holmvist. Vem som får det allra mest kontroversiella – Leninpriset – är ännu okänt.

Kalle Holmqvist
Anders Härnqvist

Robespierrepriset på 10.000 kronor delas årligen ut till unga kulturskapare som verkar i en maktkritisk anda. I år tillfaller priset journalisten, historikern och författaren Kalle Holmvist, känd för att ha skrivit både historisk facklitteratur och barnböcker.

Enligt motiveringen har han ”med tydlig pedagogik och genuint klassperspektiv i romaner, debatt och reportage skrivit om vår tids brännande frågor såväl hemma som ute i världen, såväl i nutid som i historien och då konsekvent ställt sig på de förtrycktas sida.”

– Det känns bra, det är roligt när historia uppmärksammas, särskilt i dessa tider när den offentliga debatten mest handlar om vad som stod på Twitter i morse, säger Kalle Holmvist till Proletären. 

– Jag har inget förhållande till Robespierre direkt, då jag personligen alltid har varit mer intresserad av historiens namnlösa gräsrötter, till exempel strejkande arbetare och trälar som försöker fly. Men jag har stor respekt för Lasse Diding och tycker det är uppfriskande att han uppkallar sina priser efter precis vem han vill, utan att bry sig om vad andra tycker.

Vem som får systerpriset, det större Leninpriset på 100.000 kronor, är ännu inte känt. Priserna gavs tidigare ut i skriftställaren Jan Myrdals namn, men är sedan sex år tillbaka Varbergsprofilen Lasse Didings skötebarn. 

Om allt vill sig väl delas Lenin- och Robespierrepriserna ut på Varbergs Teater lördagen den 8 maj. Eftersom förra årets prisutdelning blev inställd på grund av covid-19-pandemin kommer även förra årets pristagare Kajsa Ekis Ekman och David Ritschard att ta emot sina priser vid årets ceremoni.