Hoppa till huvudinnehåll

Röster om de kraschade förhandlingarna: ”Politisk harakiri för socialdemokraterna”

LO och Svenskt Näringsliv meddelade i natt att de inte kommit överens om Las-reformen. Att lägga fram utredningen skulle vara ”politisk harakiri” för Socialdemokraterna, menar Jonas Sjöberg, ordförande i Byggnads Skåne, en av de fackliga representanter Proletären pratat med.

Anders Berg, ordförande för Seko Mellansverige, Kim Söderberg, ordförande för Byggnads GävleDala och Jonas Sjöberg, ordförande för Byggnads Södra.
LO

Ann-Charlotte Kling, ordförande för Seko Södra

– Fan också. Det här är ju katastrof, var det första jag tänkte. Nu finns det risk för att alla arbetare blir som livegna. Arbetsplatserna kommer bli helt tysta för att ingen vågar säga ifrån.

– Det är redan tillräckligt enkelt att avskeda folk som det är. Vi har inget inflytande när en arbetsgivare säger att de lägger ned en verksamhet eller att de inte har pengar. Då har vi bara turordningsreglerna, som nu riskerar att försvinna.

Tror du att utredningen kommer gå igenom som lagförslag?

– Jag hoppas verkligen inte det. Men risken är också en regeringskris. Det är ett oerhört svårt läge.

Anders Berg, ordförande för Seko Mellansverige

– Ska jag vara ärlig blev jag inte förvånad över att parterna inte kom överens. Svenskt Näringsliv behövde ju inte backa på någonting. Jag är däremot livrädd för vad som kommer hända nu.

– Det är inte som om vi kan lita på våra politiska partier. Framför allt samarbetspartierna. De kommer trycka på som tusan för att få igenom utredningen, samtidigt som en del ledande socialdemokrater är kritiska mot den. Jag tror att vi står inför en regeringskris som det ser ut. Nu gäller det att vi kämpar för att få regeringen att ta ett klokt beslut.

Vilka konsekvenser blir det för era medlemmar om utredningen går igenom som lagförslag?

– Tryggheten riskerar att urholkas helt och hållet. Man kommer kunna säga upp personal utan orsak och turordning. Det kommer bli helt tysta arbetsplatser. Ingen kommer våga påpeka fel eller jobbar fackligt. Jag tror att vi kommer tappa medlemmar i framtiden om reformen går igenom.

Kim Söderberg, ordförande för Byggnads GävleDala

– Det var lite väntat. Det är svårt att förhandla när det ligger en våt filt över hela diskussionen. Om reformen nu går igenom får L och C förklara för våra medlemmar varför de får försämrade villkor.

Men har inte sossarna ett ansvar i allt detta också?

– Socialdemokraterna har påpekat att utredningen inte upprätthåller en jämn balans mellan parterna, att det är arbetsgivarna som tjänar på det här. Så nu får Socialdemokraterna stå upp för det också.

Hur tror du det kommer sluta? Blir det ett lagförslag som läggs fram?

– Jag vill inte spekulera i det. Men så här blir det när politiker ska lägga sig i. Förhandlingarna ska ske i lugn och ro, utan en massa klåfingriga politiker från högerkanten.

Jonas Sjöberg, ordförande för Byggnads Skåne

– Politikerna har gett oss det sämsta utgångsläget för en förhandling någonsin. Arbetsgivarna är väldigt nöjda med utredningen, så varför ska de då komma överens om något? Vi förhandlar ju under galgen.

– Jag begriper inte att ett litet, marginaliserat och arbetarfientligt parti, i detta fall Centerpartiet, ska tillåtas driva igenom en reform som påverkar hela den svenska arbetsmarknaden. Centerpartiet är inte samma parti som tidigare, det måste vi komma ihåg.

Och om jag säger samma sak om Socialdemokraterna?

– Vi i Byggnads har hela tiden varit kritiska mot januariöverenskommelsen. Man har en övertro på att parterna ska kunna lösa det här. Det är en stor missbedömning från socialdemokraternas sida.

Tror du att utredningen nu läggs fram som lagförslag?

– Om Socialdemokraterna vill begå politiskt harakiri. Men hur kommer det då gå i nästa val? Det är ju ingen hemlighet att folk inom fackföreningsrörelsen röstar på Socialdemokraterna. Ska partiet som vi samarbetar med nu gå mot mitten? Då försvinner väljarna. Reformen är ju en försämring för arbetare, och även tjänstemän. Det är öppet mål för arbetsgivarna.

– Och om vi ska gå in på en djupare analys: Kanske har fackföreningarna inte gjort tillräckligt för att påverka Socialdemokraterna! Vi måste begå självkritik kring den här situationen också.