Hoppa till huvudinnehåll

Ryska socialister för fred

Delar av den krigskritiska ryska vänstern har omgrupperat sig i koalitionen Socialister mot kriget. Initiativtagare är Aleksej Sachnin, en av dem som hoppat av Vänsterfronten i protest mot att de inte fördömt kriget. Proletären publicerar här koalitionens manifest.

Krigsprotest i Jekaterinburg.
Vladislav Postnikov

Många ryssar höjer rösten mot kriget. Förra helgen hölls protester på ett femtiotal orter i Ryssland, bland annat en stor demonstration i Moskva. 

Samtidigt hårdnar repressionen mot krigsmotståndarna. De senaste två veckorna uppges över 10 000 personer ha gripits i samband med fredsprotesterna. 

De flesta kommer undan med böter, men de som organiserar manifestationerna eller aktivt sprider ”desinformation” om kriget (det räcker att kalla det för ett krig och inte en ”militäroperation”) riskerar långa fängelsestraff.

Som Proletären tidigare skrivit är den ryska vänstern kluven till kriget. 

RFKP (Ryska federationens kommunistiska parti) är Rysslands största oppositionsparti – men i utrikesfrågor är de i det närmaste att betrakta som ett stödparti till Putins Enade Ryssland. Ett antal enskilda medlemmar och förtroendevalda i RFKP har tagit avstånd från kriget, men partiet i stort stödjer det helhjärtat. 

Ett antal mindre kommunistiska partier och organisationer säger dock tydligt nej till kriget. Till exempel Rot Front och den kommunistiska ungdomsorganisationen RKSM(b). I ett uttalande skriver RKSM(b) att kriget bara tjänar det ryska monopolkapitalets klassintressen.

Artur Szandrowski
Vänsterfrontens ledare Sergei Udaltsov (mitten) tillsammans med RFKP-anhängare.

Levyj Front (Vänsterfronten) har antagit en lite mer försiktig position, då de till stor del är beroende av RFKP för att bedriva öppen verksamhet. Detta har lett till stor besvikelse bland en del av deras medlemmar. 

Delar av den ryska vänstern har nu omgrupperat sig i organisationen Socialister mot kriget. Initiativtagare är journalisten och vänsteraktivisten Aleksej Sachnin, en av dem som hoppat av Vänsterfronten i protest mot att de inte tagit tydlig ställning. 

I ett manifest som publicerades förra veckan förklarar organisationen sin syn på kriget:

MANIFEST – NEJ TILL KRIGET

Den nuvarande regeringens makt vilade på löftet om fred och stabilitet, men ledde i slutändan landet till krig och ekonomisk katastrof.

Precis som vilket annat krig som helst i historien delar detta krig folket i två läger: för och emot. Kremls propaganda försöker övertyga oss om att hela nationen sluter upp bakom makthavarna och att det bara är ynkliga överlöpare, pro-västerländska liberaler och den yttre fiendens legosoldater som kämpar för fred. Det är en fullständigt grundlös lögn.

Den här gången visade sig de gamla Kremlrävarna vara i minoritet. Flertalet ryssar vill inte ha något brödrakrig. Till och med anhängarna av den ryska regeringen är emot det. Men de sluter ögonen så hårt de kan för att slippa se hur den världsbild som målats upp av propagandisterna rasar samman. De lever fortfarande på tanken på att det som sker inte är ett krig, och än mindre ett angreppskrig, utan en ”specialinsats” för att ”befria” det ukrainska folket.

De fruktansvärda bilderna på tunga bombangrepp och beskjutningar av städer lär snart krossa dessa myter. Och då kommer till och med Putins mest lojala väljare att säga: vi gav inte vårt samtycke till detta orättvisa krig!

Men redan nu äcklas och förfäras tiotals miljoner människor över hela landet över vad Putinadministrationen håller på med. Till skillnad från vad propagandisterna hävdar, är merparten av dem inte alls några liberaler. Bland dem finns många vänstersinnade och människor med socialistisk eller kommunistisk åskådning. Och dessa människor, majoriteten av vårt folk, är naturligtvis äkta patrioter och fosterlandsälskare.

Vi får höra att motståndarna till det här kriget är hycklare. Att de inte är emot kriget, utan bara vill stödja väst. Det är en lögn. Vi har aldrig varit anhängare av USA och dess imperialistiska politik. Vi teg inte när ukrainska trupper besköt Donetsk och Lugansk. Och vi tänker inte tiga nu när Charkov, Kiev och Odessa bombas på order av Putin och hans hov.

Det finns många anledningar att vara emot krig. För oss som förespråkar social rättvisa, jämlikhet och frihet väger flera av dessa anledningar särskilt tungt.

  • Det är ett orättvist rovkrig. Det varken finns eller har funnits ett hot mot den ryska staten, som krävt att man skickar in våra soldater för att döda och för att dö. De ”befriar” ingen nu. De hjälper inte någon folklig rörelse. Det är inget mer än en reguljär armé som slår sönder fredliga ukrainska städer på order av en handfull miljardärer som drömmer om att behålla sin makt över Ryssland för all evig tid.
  • Det här kriget leder till oöverskådliga katastrofer för våra folk. Både ukrainare och ryssar kommer att betala dyrt för det med sitt blod. I slutändan kommer även fattigdom, inflation och arbetslöshet att drabba oss alla. Det är inte de rika oligarkerna som får notan, utan de fattiga lärarna, arbetarna, pensionärerna och de arbetslösa. Många av oss kommer inte kunna ge våra barn mat på bordet.
  • Det här kriget kommer att ödelägga Ukraina och göra Ryssland till ett enda stort fängelse. Oppositionsmedia har redan stängts ner. Människor kastas i häkte för att ha delat ut flygblad, deltagit i harmlösa strejker, till och med för inlägg i sociala medier. Snart kommer ryssarna bara kunna välja mellan fängelset eller mönstringsbyrån. Kriget för med sig en diktatur av ett slag vi tidigare aldrig skådat.
  • Detta krig ökar hela hotbilden mot vårt land. Till och med de ukrainare som för bara en vecka sedan sympatiserade med Ryssland tar nu värvning för att strida mot vår armé. Med sin aggression upphävde Putin alla de ukrainska nationalisternas brott och alla USA- och Nato-krigshökarnas intriger. Putin gav dem så goda argument att det snart kommer att krylla av nya missiler och militärbaser kring våra gränser.

Slutligen: Kampen för fred är varje ryss patriotiska plikt. Inte bara för att vi håller minnet av det mest fruktansvärda kriget i historien vid liv. Utan för att det här kriget hotar Rysslands integritet och själva existens. Putin försöker göra sitt personliga öde till vårt lands. Om han lyckas med detta kommer hans oundvikliga undergång att bli hela nationens undergång. Och då kan vi i sanning vänta oss samma öde som drabbade efterkrigstidens Tyskland: ockupation, uppdelning och den kollektiva skuldens kult.

Det finns bara ett sätt att förhindra dessa katastrofer. Vi – Rysslands män och kvinnor – måste själva stoppa kriget. Det här landet tillhör oss, inte en handfull galna gubbar med palats och lyxyachter. Det är dags att ta tillbaka det. Våra fiender är inte i Kiev och Odessa, utan i Moskva. Och det är dags att jaga ut dem därifrån. Kriget är inte Ryssland. Kriget är Putin och hans regim. Därför är vi, ryska socialister och kommunister, mot detta krig. Vi vill stoppa det för att rädda Ryssland.

Nej till intervention!

Nej till diktatur!

Nej till fattigdom!

Koalitionen ”Socialister mot kriget”

Översättning från ryska: Artur Szandrowski