Hoppa till huvudinnehåll

”Så jävla gött!”

Hamnarbetarförbundet har efter 47 år som fackförbund tecknat kollektivavtal. Strejken som skulle brutit ut inatt är därmed avblåst.

Hamnarbetarförbundet har tecknat kollektivavtal och strejken är avblåst.
Robert Wettersten

Bara några timmar innan den landsomfattande hamnstrejken skulle bryta ut, blev det klart att Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknat ett avtal. Strejken är således avblåst. 

– Hälsa era läsare och tacka så in i helvete för allt stöd! är det första en påtagligt uppsluppen Erik Helgeson, från Hamnarbetarförbundets styrelse, säger när Proletären når honom på telefon.

– Det känns helt otroligt, stödet vi fått från alla håll har skyddat oss från ännu värre övertramp från arbetsgivaren.

Transportföretagens vd Mattias Dahl säger i en intervju i Sveriges Radio att ”det lossnade på slutet” i medlingarna. Vad som lossnade var Transportföretagens och Sveriges Hamnars motstånd. Rätten till lokala förhandlingar var det som Hamnarbetarförbundet hela tiden krävt, men som varken arbetsköparnas eller medlarnas bud innehöll.

”Alla problematiska skrivningar om lokala förhandlingar som Hamnarbetarförbundet har motsatt sig är strukna i överenskommelsen”, skriver förbundet på sin Facebooksida efter att man kommit överens.

Erik Helgeson säger till Proletären att de aldrig kommer att få veta exakt vad som till slut fick Sveriges Hamnar att backa.

– Men en sak är säker. Det här är ingen förhandlingsseger, det här är tack vare att våra medlemmar har stått pall för det enorma tryck vi varit utsatta för. Alla splittringsförsök har misslyckats.

Han ser också arbetarsolidariteten som strömmat in till hamnarbetarna som en avgörande faktor.

– Det är helt otroligt. Många LO-klubbar har gett oss stöd och pengar, väl medvetna om att de kommer att bli satta under press. Ändå har de gjort det. Jag tror att solidariteten har gjort det tydligt för många makthavare att man kan faktiskt inte göra vad som helst i Sverige 2019.

I och med överenskommelsen drar både Hamnarbetarförbundet och Transportföretagen/Sveriges Hamnar tillbaka sina respektive konfliktåtgärder. Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér kommenterar uppgörelsen i ett pressmeddelande: Så jävla gött!