Hoppa till huvudinnehåll

Säger upp lärare – ökar aktieutdelningen

Skolkoncernen Academedia gjorde en vinst på 117 miljoner kronor det tredje kvartalet 2020. Trots det sade koncernen upp personal på 60 skolor.

Academedia sparkar personal på 60 skolor – trots miljonvinster.
Academedia

Lärarnas Riksförbund (LR) reagerar negativt på beskedet att friskolekoncernen Academedia sparkar personal på 60 skolor – trots en jättevinst.

– Vi kunde haft en bättre lärartäthet och bättre löner, idag når de inte upp till de kommunala skolornas nivå, konstaterar Andrés Jerez som är ordförande för LR:s organisation på Academedia. Måttet är rågat nu.

Enligt Jerez tar Academedia inte fullt ansvar för kvaliteten på skolorna, och i en intervju i Svenska Dagbladet berättar han om stor personalomsättning och en nitisk vinstjakt.

– Om en skola får färre elever än planerat sägs lärare upp eller tjänsten hyvlas till en deltid. Lärare som vill jobba heltid slutar. Förra året sades personal upp i 58 skolor, trots att Academedia går med vinst.

Medan lärare får sparken och barnens utbildning riskeras, får Academedias aktieägare en ökad utdelning på 1,50 per aktie. Det bestämde bolagets stämma i slutet av november. Huvudägaren Rune Andersson, tidigare känd för sitt ägarskap i Electrolux och Trelleborg AB, tillbakavisar kritiken mot aktieutdelningen samtidigt som personal sägs upp och kvaliteten i skolorna sänks.

– Det är en avvägning man alltid får göra. Det vore orimligt om aktieägarna aldrig skulle få någon utdelning, det är en naturlig del i ett privat bolag, säger Andersson i SvD.

Academedia har 17.600 anställda på 661 förskolor, grundskolor, gymnasier och vuxenutbildningar i Sverige, Norge och Tyskland. Vittra och Pysslingen är två av skolorna som ingår i koncernen. Pysslingen byter nu namn till Nobla och modelleras efter engelsk överklassutbildning. Skolorna får egna vapensköldar, likt Eton och Oxford.

Ann-Marie Begler, tidigare chef för skolinspektionen och av Stefan Löfven tillsatt som generaldirektör för försäkringskassan innan hon sparkades där och blev anställd på regeringskansliet, sitter sedan slutet av november i Academedias styrelse.