Hoppa till huvudinnehåll

Seger för bojkottrörelsen: Göteborgs stad vill fasa ut alla israeliska varor

Snart tar Nämnden för inköp och upphandling beslut i frågan om Göteborgs stad ska bojkotta israeliska produkter. De rödgröna, som står bakom förslaget, har majoritet i nämnden. "– Det känns bra att de rödgröna äntligen tar frågan på allvar", säger Pia Jacobsen från Kommunistiska Partiet i Göteborg som länge drivit frågan om kommunal bojkott.

Demonstration till stöd för Palestina utanför Göteborgs kommunfullmäktige.
Proletären

Snart kan en delseger i den ekonomiska bojkotten av Israel vara i hamn – Göteborgs stads rödgröna styre vill sluta köpa in varor från Israel.

”Israels ockupation mot palestinier är den längsta och en av de mest dödliga i världen. I årtionden har den inneburit omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter. Särskilt den senaste tiden när konflikten eskalerats och den internationella domstolen har slagit fast att det finns en verklig och överhängande risk för folkmord.” Skriver Paul Hedman (V), Anna Skarsjö (S) och Erik Sönegård (MP) i sitt gemensamma yrkande till Nämnden för inköp och upphandling.

Det högerlutade lokalpartiet Demokraternas starke man, Martin Wannholt, kallade förslaget ”urbota dumt” och Liberalernas Axel Darvik tycker att de rödgröna, i och med förslaget om bojkott, tar ställning för Hamas.

Förslaget innebär att kommunens inköp -och upphandlingsförvaltning får i uppdrag att fasa ut varor från stater som bedriver illegal ockupation av andra länder och i yrkandet nämner politikerna, förutom Israel, även Ryssland och Marocko som exempel på sådana stater. Den innehåller även ett specifikt förslag om att förvaltningen får i uppdrag att utesluta inköp av varor som är producerade av israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

Beslut skulle tas på nämndemötet den 16 maj men borgarna bordlade yrkandet till nästa möte den 13 juni. Och förslaget har stora möjligheter att gå igenom. Fem av nio ordinarie ledamöter i nämnden tillhör det rödgröna-blocket, som lämnade yrkandet gemensamt. Samtidigt har de rödgröna ingen egen majoritet i Kommunfullmäktige men det är oklart om oppositionen har möjlighet att stoppa beslutet. 

Enligt ledamöterna bakom förslaget kan det bli svårt att fram en heltäckande lista över berörda produkter inom närmsta tiden. Men två israeliska företag som kan påverkas är läkemedelsbolagen Actavis och Teva – som används i den kommunala sjukvården.

Kommunistiska partiet i Göteborg, ett av stadens större partier utanför kommunfullmäktige, har länge drivit kravet på kommunal bojkott av Israel. Den 21 februari lämnade partiet in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige – som då ratades redan på tjänstemannanivå med hänvisning till att kommunen inte sysslar med utrikespolitik.

Proletären
Pia Jacobsen

Pia Jacobsen, styrelseledamot i Kommunistiska partiet Göteborg, gläds åt att de rödgröna lyfter ett liknande förslag.

–  Det känns så klart bra att de rödgröna äntligen visar att man tar frågan på allvar. Sen får vi se vad följden av detta blir och det faktiskt blir genomfört. I vilket fall som helst kommer vi fortsätta driva kraven på fullständig bojkott av Israel.

Sedan det första medborgarförslaget blev ratat har kommunisterna i Göteborg samlat in namn för att frågan ska tas upp igen. Den kommer de lämnas in till Göteborgspolitikerna i slutet av maj, oavsett hur det går i efter dagens beslut i nämnden. 

– Det är långt över de 1000 namn som behövs för att politikerna ska ta upp frågan. Det känns skönt att se att solidariteten med det palestinska folket är så stor!