Hoppa till huvudinnehåll

”Skolan måste få kosta!”

Tusentals personer gick i helgen med i Lärarmarschen för bättre arbetsvillkor inom förskola och skola.

8000 personer samlades på Sergels torg i Stockholm.
Johan Wiman

Lärarmarschen samlade sammanlagt många tusen deltagare på de platser i landet där den anordnades i helgen. Initiativet har tagits av lärare från förskolan till gymnasium som menar att det är nog nu med besparingar och dålig arbetsmiljö.

Bara i Stockholm deltog omkring 8000 personer i marschen som gick till Sergels torg.

Hans Johansson
Lärarmarschen i Uppsala.

Ett par hundra deltog i Lärarmarschen genom centrala Uppsala. Talarna krävde ett stopp för nedskärningarna och en förbättring av arbetsmiljön. Skolan måste få kosta, eleverna är vår framtid var budskapet till politikerna.

I Göteborg samlade protesterna uppemot 2000 deltagare. Talare från de båda lärarfacken, flera av dem huvudskyddsombud, talade om hur jobbet tar all kraft och hur de ser alldeles för många arbetskamrater gå in i väggen och hur trött man är på att vara trött.

Andrea Meiling från Lärarförbundet menade att det har räckt länge nu.

– En budget i balans innebär inte att budgeten räcker. Räkna budget utifrån lärare, barn och elever!

Ulf Nilsson
Uppemot 2000 personer samlades i Göteborg.

Hon menade att detta ändå inte är det värsta.

– Det värsta är att tystnadskulturen växer, särskilt på förskolorna. De orange tröjorna förbjöds på förskolorna. Vi har stämt Göteborgs kommun för detta. Yttrandefriheten gäller alla.

Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan pratade om elevernas rätt till stöd och ställde den retoriska frågan: Hur mycket får så långt som möjligt kosta?

I Malmö demonstrerade 900, i Jönköping cirka 200.