Hoppa till huvudinnehåll

Snart dags för Fredsloppet i Göteborg

Som en kvarleva från pandemin springs det fredslopp på flera orter i Sverige i år. Men originalloppet går fortfarande i Slottskogen i Göteborg. Proletären har träffat Jonatan Fahlén som är med och organiserar solidaritetsfesten.

Fredsloppet äger rum i Slottsskogen, Göteborg, lördagen den 16 september. Bild från förra årets start.

Den 16 september smäller startpistolen igång Fredsloppet i Slottsskogen i Göteborg. Loppet anordnas av idrottsföreningen Proletären FF sedan 1985, och är både löptävling och solidaritetshandling – varje år går överskottet till ett ändamål i linje med loppets slogan ”En annan värld är möjlig”.

En av organisatörerna är Jonatan Fahlén, styrelseledamot i Proletären FF och 32-årig truckförare från Kortedala.

– Intäkterna från årets lopp går till att vi ska få hit ett kubanskt lag till Gothia cup, berättar han för Proletären.

– Det blir första gången som ett kubanskt lag ställer upp i världens största fotbollsturnering, det ska bli kul. Dessutom kommer en mindre summa gå till Tecknaruppropet mot Nato för att finansiera deras nya tidning.

Tecknaruppropet mot Nato lanserades i maj 2022 som protest mot Sveriges ansökan om Natomedlemskap. Det började som en gemensam insändare – men initiativtagaren Karin Z Sunvisson organiserade tecknarna till en gemensam bok och utställning.

Nu har gruppen lanserat sin gemensamma satirtidning Larm, och tar liksom upproret ställning för fred och nedrustning. Något som faller väl in i Proletären FF:s och Fredsloppets plattform.

Vad kan besökarna förvänta sig av årets arrangemang?

– Vi har inte spikat programmet än. Men som vanligt kommer det bjudas på kulturaktiviteter för hela familjen och politiska diskussioner i ert tält, som tidningen Proletären håller i, säger Jonatan Fahlén.

När Jonatan Fahlén inte kör truck eller organiserar fredslopp tränar han barnen i Proletären FF:s friidrottssektion. Till vardags håller de till i Bergsjön och kommer åka gemensamt till Slottsskogen i centrala Göteborg för att delta i loppet.

– Långlöpning är väl inte deras favoritgren. Men vi tränar lite extra på längre distanser inför loppet så det kommer nog gå bra.

Jonatan Fahlén är själv en välmeriterad löpare med flera SM-starter i bagaget. Men han vågar inte ställa upp i år, säger han med glimten i ögat, och hänvisar till att landslagslöparen Mikael Ekvall ska springa loppet. 

– Nej, det är för tuff konkurrens. Förra året startade jag och då kom jag bara trea. Och i år ska ju Micke vara med också, så jag nöjer mig med att vara funktionär.