Hoppa till huvudinnehåll

Speedwaykris inför start – dyra utländska förare ruinerar klubbar

När elitserien inleds nästa vecka, så är det med bara sju lag. Tidigare i vår gick Masarna från Avesta i konkurs. Bland annat höga löner till importförare knäcker klubbarna.

Masarna från Avesta som vann guld senast 2020, meddelade tidigare i vår att de drar sig ur Elitserien.
Masarna SK

Bara sju lag kommer till start när elitserien i speedway drar igång den 2 maj. Sedan Masarna från Avesta begärts i konkurs inför årets elitserie, återstår Dackarna från Målilla, Indianerna (Kumla), Lejonen (Gislaved), Piraterna (Motala), Smederna från Eskilstuna och Västervik Speedway. Samt Rospiggarna från Hallstavik i Norrtälje kommun.

Men Rospiggarnas existens är hotad: klubben inleder elitserien med ett minus på två miljoner kronor. Precis som för Masarna är det klubbens aktiebolag i vilket speedwaylaget ingår, som är illa ute.

– Läget är ansträngt. Men vår ambition är att köra speedway 2023, säger klubbens ordförande Per Nohr till radiosporten. Vi kommer inte att gå i konkurs i nästa vecka, men vi ligger på kanten efter pandemin och sviktande publiksiffror.

Men också på grund av dyra utländska förare. Av de elva förare som förra säsongen körde för Rospiggarna var fyra importer. Polacker, danskar, britter, australiensare och tidigare också ryssar har dominerat den svenska speedwayen: klubbarnas intäkter har i hög grad gått till utländska förares löner.

Redan 2008 diskuterade speedwaysverige att begränsa antalet utländska förare och debatten har pågått sedan dess; de högsta speedwayserierna har dock varit lika öppna för utländsk arbetskraft som den svenska arbetsmarknaden i stort.

Tidigare har Kaparna från Göteborg (2008), Valsarna från Hagfors och Lejonen (2012) samt Hammarby (2014) gått i konkurs. I fjol lämnade en av sportens stora dominanter, Vetlanda Speedway, in sin konkursansökan inför säsongen. Med sex SM-guld, det senaste 2015, har klubben varit en av 2000-talets stora dominanter på speedwaybanorna. Nu ligger Vetlanda lågt med elitsatsningen; klubben fokuserar på ungdomsverksamheten som på sikt förhoppningsvis ska ge en elit.

Efter SM-guldet 2015 har Vetlanda gått tolv miljoner back. I de fem avslutade matcherna i elitserien 2021, representerades Vetlanda av tio förare; sex av dem importer. När konkursen var ett faktum tog klubbens svenske stjärnförare och klubbikon Peter Ljung bladet från munnen:

– Jag vet att man förstört mängder med pengar under många års tid… Att sitta i en bolagsstyrelse och köra miljonback år efter år och inte se att man behöver vända det, då är man inte kompetent till mycket. Jag vet att alla utlandsproffs fått alla pengar… tur att ni hann betala alla utländska förare. 

Eskilstuna Smederna

Klubbnamn

Speedway är en gammal arbetarsport. Inte minst vittnar klubbarnas namn om det. Här är några exempel.

Dackarna: Hyllar bondeledaren och upprorsmannen Nils Dacke.

Smederna: Anspelar på Eskilstunas många smedjor och smidesarbetare.

Indianerna: Klubbens legendariske förare ”Sme-Sven” Lindholm körde på 1940-talet med fjädrar målade på hjälmen. Klubben diskuterade namnet Skomakarna efter Kumlas skoindustri.

Lejonen: Ett lejon pryder Smålands landskapsvapen.

Piraterna: Efter det kända radioanropet ”Stockholm-Motala”. Från start (1949) hette laget Radiopiraterna.

Vargarna: Norrköpingsklubben tog sitt namn efter stadens textilindustri.I Förenade Yllefabrikerna, YFA, ingick ett företag som hette Vargen.

Skepparna: Västerviks tidigare namn kommer från det skeppsvarv som Gustav Vasa anlade i staden på 1500-talet.

Valsarna: Valsverket var en stor arbetsplats i Hagfors.