Hoppa till huvudinnehåll

Stöd de strejkande i Frankrike – Proletären startar insamling

I Frankrike pågår just nu stora strejker för att stoppa en pensionsreform som höjer den allmänna pensoinsåldern från 62 till 64 år. Nu startar Proletären en insaming till en av de strejkande CGT-klubbarna.

CGT-demonstration i Toulouse den 7 februari.
CFP

Förra veckan skulle den franska nationalförsamlingen rösta om president Emmanuel Macrons kontroversiella förslag att höja den allmänna pensionsåldern från 62 till 64 år. Men då det inte var säkert att Macrons reform skulle få stöd av tillräckligt många ledamöter från det konservativa republikanska partiet, valde regeringen att istället utnyttja artikel 49.3 i konstitutionen som ger dem rätt att förbigå parlamentet. Nu fortsätter strejkerna.

– Det visar att regeringen inte har majoritet i befolkningen, hos arbetare eller ens i nationalförsamlingen, säger svensk-franske lokföraren Axel Persson från det radikala facket CGT:s järnvägsklubb i Trappes i en intervju med Proletären.

Proletären drar nu igång en insamling till den stridbara järnvägsklubben i Trappes, där Axel Persson är ordförande. Järnvägsarbetarna är bland de yrkesgrupper som gått i bräschen för protesterna mot högerns pensionsreform och behöver allt stöd de kan få för att kunna fortsätta strejken.

Sätt in ditt bidrag på Proletärens plusgiro 723750-6 eller swish 123 465 0446. Märk betalningen ”Frankrike”. Pengarna går oavkortat till strejkkassan för järnvägsarbetarna i Trappes.