Hoppa till huvudinnehåll

Stora stålar till fotbollshöjdaren

Internationella fotbollförbundet (FIFA) har valt om Gianni Infantino som president. Den 52-årige schweizaren har en årslön på drygt 40 miljoner kronor.

Giovanni Infantino.
Pressbild/Kreml

Det är lönsamt att vara internationell fotbollshöjdare: Gianni Infantino, kontroversiell för sin nära vänskap med den saudiarabiska prinsen Mohammed bin Salman (bin Abdulaziz Al Saud) som pekas ut som ansvarig för det brutala mordet på Washington Posts journalist Jamal Khashoggi, är bara en av FIFA-höjdarna som tar in storkovan: enligt FIFA:s redovisning för 2022 tjänade Infantino 3,9 miljoner dollar, motsvarande drygt 41 miljoner svenska kronor.

Infantino, född i Schweiz, uppvuxen i Italien och numera bosatt i Qatar, har sitt kontor i Zürich i Schweiz men är mycket sällan där. För det har han dragit på sig hård kritik: den korrupte före FIFA-basen Sepp Blatter menar att Infantino agerar hårt för att flytta FIFA-kontoret från Zürich till Paris och delar av verksamheten till USA, sponsrad av Qatar. Ytterligare ett led i de arabiska kungadiktaturernas omfattande sportswashing.

Den mest kärnfulla kommentaren om Infantinos planer stod brittiske fotbollsprofilen och kommentatorn Gary Lineker för på twitter:

– Vad i helvete…

FIFA-basen är sedan 2020 föremål för en polisutredning i Schweiz. Han anklagas för mutbrott i samband med att Qatar tilldelades VM-turneringen 2022 och för olagliga utbetalningar till landsmannen Sepp Blatter.

Gianni Infantino är inte den ende FIFA-höjdaren som tjänar pengar. Förbundets redovisning visar att generalsekreteraren Fatma Samoura drog in motsvarande 14,8 miljoner kronor i årslön. Senegalesiskan Samoura, som rekryterades från FN och är helt utan idrottsliga meriter, har höjt sin lön rejält: för fyra år sedan tjänade hon två miljoner kronor.

FIFA betalade också ut ersättningar till de 37 medlemmarna i förbundets styrande råd (council) på motsvarande 33 miljoner kronor: de åtta vicepresidenterna tjänade vardera motsvarande 3,3 miljoner kronor under 2022, och i samband med möten och uppdrag för förbundet kan de casha in ytterligare 2.600 kronor om dagen.