Hoppa till huvudinnehåll

Storseger för vänsterkandidat i Mexiko

Vänsteralliansen Juntos Haremos Historias kandidat Andrés Manuel López Obrador vann presidentvalet i Mexiko som hölls i söndags. Valet skakar om det politiska etablissemanget i Mexiko och är en seger för vänstern i Latinamerika.

Andrés Manuel López Obrador på ett politiskt möte i San Baltazar Chichicapam i södra Mexiko, 2016.
Israel.rosas83

Andrés Manuel López Obrador, eller AMLO som han ofta kallas, från vänsterpartiet Morena var favorittippad inför presidentvalet i söndags. Åndå sände hans storseger ut chockvågor i det mexikanska etablissemanget när rösterna väl räknats.

Lopez Obrador fick 53 procent av rösterna, 30 procentenheter mer än tvåan, Ricardo Anaya från konservativa Nationella aktionspartiet. Sittande president Enrique Pena Nieto från Institutionella revolutionära partiet, PRI, fick endast 15 procent av rösterna. Val hölls också till kongressen, där den nyvalda presidentens valallians kommer ha egen majoritet, och lokala församlingar.

López Obrador har ställt upp i två tidigare presidentval och var mycket nära att vinna 2006. Hans något udda valallians Tillsammans gör vi historia består av hans eget socialdemokratiska Morena, före detta maoistiska Arbetarpartiet och ett högerkristet parti, PES, som gått med i alliansen eftersom ”det är den enda möjligheten till förändring”.

På López Obradors vänsterallians program står kamp mot korruptionen, höjda minimilöner och höjda pensioner. Han har också gjort sig känd som en skarp Trump-kritiker och pekat ut Trumps planerade mexikomur som rasistisk.

Inför valet har López Obrador tonat ner sin vänsterretorik något men bara tanken på nationaliseringar har skrämt upp landets extremt rika ekonomiska elit. Den amerikanska finanstidningen Bloomberg beskriver hur marknadens och ”investerares” oro under våren stigit i takt med Lopéz Obradors siffror men han har lugnat dessa med att lova att varken banksektorn eller energisektorn, som öppnats för privata intressen de senaste åren, kommer att röras.

Fakta

Presidentval i Mexiko

 • Presidentvalet den 1 juli hölls samtidigt som val till kongressen (senaten och underhuset) och vissa lokala församlingar.
 • De kandidater som fick flest röster var:
  • Andrés Manuel López Obrador, Morena (vänster): 53,0 procent.
  • Ricardo Anaya, Nationella aktionspartiet PAN (höger): 22,5 procent
  • José Antonio Meade, Institutionella revolutionära partiet PRI (nyliveralt mittenparti): 16,4 procent.
  • Jaime Rodriguez Calderón, oberoende kandidat tidigare medlem i PRI, 5,1 procent
 • López Obrador är partiledare för Morena (en akronym för Nationella återfödelsepartiet), ett vänsterparti som bildades 2014 av olika vänstergrupper. Morena ingår i valalliansen Tillsammans gör vi historia, där också före detta maoistiska, nu socialdemokratiska, Arbetarpartiet (PT) och det kristna socialkonservativa partiet Nationella mötespartiet (PES) ingår.
 • De tre partierna Morena, PT och PES får tillsammans majoritet i kongressen med 70 av 128 platser i senaten och 312 av 500 platser i underhuset.

I både inhemska och utländska kapitalisters minne spökar 1930-talets nationellt borgerliga men progressiva president Lázaro Cárdenas som bland annat nationaliserade oljeundustrin och genomförde en landreform. Cardénas parti PRI har idag blivit ett renodlat nyliberalt parti och efter decennier av högerpolitik och privatiseringar räknas Mexikos kapitalister nu till världens rikaste samtidigt som halva befolkningen lever i fattigdom. Korruption, kriminalitet och gängvåld har fått många att emigrera till USA.

Våldet präglade även valet och bara sedan i september har 130 valkandidater mördats. Det kan jämföras med Venezuelas val till konstitutionell församling förra året, som i västmedia pekades ut som våldsamt. Då mördades två kandidater – båda kandidater för Maduros PSUV.

I det Latinamerika där högern flyttat fram sina positioner i flera länder de senaste åren är López Obradors storseger en viktig framgång för vänstern. Med 53 procent av rösterna och majoritet i kongressen har López Obradors valallians stora möjligheter att göra historia. Det lär dock finnas krafter, både inom och norr om landet, som kommer att göra allt för att sätta käppar i hjulet.