Hoppa till huvudinnehåll

Strejken är igång – stort stöd från resenärerna

Runt 80 procent av pendeltågsförarna i Stockholm gick i strejk på måndagsmorgonen. ”Den här strejken har ett brett stöd”, konstaterar lokföraren Nils Westberg Ahlmark.

– Vi står upp för säkerheten för oss och för våra resenärer, säger Nils Westberg Ahlmark, en av de förare som står bakom rörelsen Rör inte min tågvärd.
Janne Bengtsson

Texten uppdateras.

Lokförarna inom pendeltrafiken i Stockholm har fått nog. Både trafikbolaget MTR och Stockholms Lokaltrafik (SL) vägrar lyssna till rationella argument: de är fast beslutna att driva igenom ensambemanningen på tågen.

Lika fast beslutna att tågvärdarna ska vara kvar är pendeltågsförarna.

– Vi står upp för säkerheten för oss och för våra resenärer. Tågvärdarna ska tillbaka i säkerhetstjänst i förarhytten, säger Nils Westberg Ahlmark, en av de förare som står bakom rörelsen Rör inte min tågvärd.

Ungefär 80 procent av de cirka 290 aktiva tågförarna i pendeltågstrafiken har anslutit sig till strejken som ska pågå i tre dagar; från klockan 03.00 på måndagsmorgonen och fram till torsdagsmorgonen. Strejken är en så kallad vild strejk, som inte är sanktionerad av facket.

– Det finns ett väldigt stort stöd bakom det här. Många stöttar varandra inte bara här idag, utan också på arbetsplatsen och på sociala medier. De som fortfarande kör är provanställda som inte vågar riskera sitt jobb och fackligt förtroendevalda som måste köra, säger Nils Westberg Ahlmark till Proletären.

Också resenärerna är positivt inställda. När Proletären träffar de strejkande utanför på Centralplan utanför Centralstationen på Vasagatan i Stockholm, kommer många fram och uttrycker sitt stöd. Men det finns också dem som skakar på huvudet.

På bara lite mer än en dag har strejkkassan, administrerad via Förbundet Arbetarsolidaritet, fått in drygt en halv miljon kronor.

– Vi har ett brett stöd, konstaterar Nils Westberg Ahlmark. Och det känns som om allmänheten har haft ett uppdämt behov att få uttrycka sin åsikt om säkerheten också… så nu när vi gått ut i en vild strejk så har folk hängt på.

Sedan det blev klart att lokförarna skulle gå ut i vild strejk har trafikbolaget MTR kommit med hotelser i varierande grad: skadestånd, sparken, arbetsdomstolen. Det centrala Sekofacket har tagit avstånd från strejken.

– Vi har inte förväntat oss något annat. De kör efter sin regelbok och vi som strejkar kör efter vår. Skulle alla de som strejkar bli uppsagda… då skulle det överhuvudtaget inte finnas någon trafik, konstaterar Nils Westberg Ahlmark.

Janne Bengtsson
Bara enstaka pendeltåg kör idag i Stockholm.

– Det finns en viss process i det här, och det kommer inte att hända så mycket.

Främst tre politiker pekas ut som ansvariga för strejken: det är de som ligger bakom att MTR försöker driva igenom ensambemanningen och ersätta tågvärdarna med illa fungerande kameror. Beslutet fattades av MTR i samarbete med den tidigare av Miljöpartiet uppbackade högermajoriteten i Region Stockholm, ledd av dåvarande trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), nu vice ordförande för SL.

Det är också nuvarande trafikregionrådet Anton Fendert från Miljöpartiet som konsekvent gått MTR:s ärenden och motarbetat lokförarnas och resenärernas krav på säkerhet. Och det är Jens Sjöström, socialdemokraternas starke man i regionen. I valrörelsen dök Sjöström upp överallt och lovade att avbryta processen mot ensambemanningen på tågen, om S fick makten i regionen. Väl där svek Sjöström sitt löfte.

Nu lyser Tamsons, Fendert och Sjöström med sin frånvaro. Ingen av dem har vågat visa sig bland de strejkande utanför Centralstationen:

– Nej, ingen av dem har varit här, säger Nils Westberg Ahlmark. Men om de kommer ner så har vi gärna en dialog med dem.

De strejkande tågförarna uppmanar till att stödja Förbundet Arbetarsolidaritets insamling till strejkkassan genom att swisha till 123 699 29 52 eller betala till Bankgiro 418-6482. Märk betalningen med ”tågvärd”. Läs mer här.