Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Vem köper olja från Isis?


FN:s säkerhetsråd antog förra veckan resolution 2170 som sägs syfta till att förhindra stöd till, finansiering av och leveranser av vapen till Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis) och Jabhat al-Nusra, som är al-Qaidas officiella gren i Syrien.

Syrien välkomnar resolutionen som efterlängtad. Bashar al-Jaafari, landets FN-ambassadör, sade under säkerhetsrådets möte att Syrien under de senaste åren lämnat in hundratals rapporter, bilder och namn angående förbrytelser begångna av nämnda terrororganisationer, men också av grupper som väst benämner som ”moderata”. Fram tills nu har FN fullständigt ignorerat Syriens rapporter.

Bashar al-Jaafari var samtidigt kritisk till att resolutionen begränsar sig till nämnda organisationer och att de länder som stött terrorn i Syrien inte pekas ut.

Han krävde också att få svar på vem som köper den olja som Isis transporterar ut från Syrien via Turkiet. Sedan förra året kontrollerar Isis staden Raqqa i östra Syrien. I området sker merparten av den syriska olje- och gasutvinningen.

Samma fråga kan ställas angående den irakiska oljan. Efter erövringen av Mosul och oljekällorna i området rapporteras Isis tjäna en miljon om dagen på oljeexport.

Hur är det möjligt att Isis, som alla säger sig vara emot, kan fortsätta håva in pengar?