Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges sämsta hyresvärdar

Tino Bessou-Kpeglo är Sveriges sämsta hyresvärd. Han toppar den lista över usla värdar som tidningen Hem & Hyra gjort. I styrelsen för ett av skandalbolagen sitter en moderat toppolitiker från Alingsås.

De förfallna bostadshusen i Blötberget ägs av Sveriges sämsta hyresvärd, Tino Bessou-Kpegle.
Lena Mattsson

Hans hyresgäster saknar varmvatten och värme och tvingas bo i lägenheter som är fulla av mögel. Rop på renovering och hjälp besvaras med tystnad.

Bostadsbolagen Blötbergets fastigheter AB och Hilldex AB ägs av Tino Bessou-Kpeglo som nu utsetts till Sveriges sämsta hyresvärd. För att bli det har Tino Bessou-Kpegle stöd och hjälp av sin son, Alingsåspolitikern Jonathan Bessou (M), som sitter i styrelsen för bland annat Hilldex AB. Jonathan Bessou var till för några veckor sedan ledamot av fullmäktige i Alingsås, han avgick av tidsskäl.

Bolaget äger flera hus i Blötberget i Dalarna, fastigheter som Hyresgästföreningen krävt ska tvångsförvaltas. Som skäl angavs ohyra i lägenheterna, mögelskador, otillräcklig temperatur på varmvattnet och dåliga värmeelement, bristfälliga kök med dåligt fungerande utrustning, trasiga trappor och lukt från avloppen.

Många av de hus Bessou och hans bolag äger är rivningsfärdiga, men ändå upplåtna som bostäder till socialt utsatta människor som skickats dit av storstädernas socialtjänster. I slutet av mars förra året berättade Proletären om den sociala dumpningen i Fredriksberg och Blötberget i Dalarna.

– Det är privata värdar som vill tjäna pengar. Ofta är den första hyran redan betald av den ivägskickande kommunen, eller också är den subventionerad av fastighetsägaren. Sedan kommer de till oss och ber om hjälp, sade Barbro Forsberg Nystedt, förvaltningschef för socialtjänsten i Ludvika till Proletären då.

Alingsåsbon Tino Bessou-Kpegle, 55, köper ständigt på sig nya objekt trots att han själv är hårt skuldsatt med personliga skulder på 100.000-tals kronor. Hans sex bolag har skulder på 3,5 miljoner kronor, bland annat till Ludvika kommun och Kronofogden.

De flesta på Hem & Hyras lista är relativa småskuttar, men på tionde plats på listan finns jätten Hembla, ägt av tyska riskkapitalbolaget Vonovia. Hembla äger runt 18.000 lägenheter i miljonprogrammen i Stockholm och Mälardalen. Den kanadensiska advokaten Leilani Farha, som på FN:s uppdrag utredde vilka krav människor ska kunna ställa på sitt boende, varnade 2019 för Hembla som hyresvärd. Bolaget är känt för bristande underhåll och brist på reparationer, mögel, trasiga vitvaror och kraftiga hyreshöjningar efter små så kallade konceptrenoveringar.

Fakta

Här är listans fem-i-topp:

  1. Blötbergets fastigheter/Hilldex i Ludvika och Ljusnarsberg. Ägare: Tino Bessou-Kpeglo.
  1. Förebyggare N & B Fastighets AB i Stockholm. Ägare: Ballo Zachrisson.

Ballo Zachrissson, 80, har funnits på listan över landets sämsta värdar i 15 år och har varit i över 500 rättsprocesser. Zachrisson äger fastigheter i Bromma norr om Stockholm och är känd för att trakassera hyresgäster som klagar på dåligt underhåll.

  1. Modigs Fastigheter, Härnösand. Ägare: Ingvar Modig.

70-åringen från Örnsköldsvik äger sju hyresfastigheter i Bjästa, Domsjö och Härnösand. I huset i Härnösand rasade nyligen taket ner över hyresgästerna. Modigs bolag gjorde ingenting, fastighetsägaren gick överhuvudtaget inte att nå. Idag har Modig sålt huset.

  1. Tanan invest/ZB Invest. Ägare: Jörgen Tanan.

Företaget är registrerat i värmländska Fagerås, men Jörgen Tanan, 39, har verksamhet även i Jämtland. Har slängt ut en hyresgäst genom att dumpa dennes tillhörigheter i en skog. Instämd i flera brottsmål, håller sig undan både hyresgäster och kommunernas inspektörer.

  1. Demo Fastighetspartner i Småland AB. Ägare: Risto Rundgren.

Har flera ärenden hos kronofogden. Köpte 2014 hus i Sollefteå kommun, hus som kommunen sålde och som nu tvångsförvaltas av samma kommun eftersom Rundgren, 73, vägrar betala för vatten och avlopp.

Övriga på Hem & Hyras lista: 

  1. Tangen fastigheter, Strömstad. Ägare: Martin Tangen.
  2. Byggnadsbolaget Curt Lundahl & Co, Göteborg. Vd:Susanne Bryngelsson-Lundahl.
  3. Dorinel och Doriora Bou, Åstorp.
  4. Dragan Davidovic, Malmö.
  5. Hembla, Stockholmsområdet och Mälardalen. Ägare: Vonovia Holdco.