Hoppa till huvudinnehåll

”Tack så mycket för konkret solidaritet!”

Strejken och därmed Proletärens insamling till järnvägsarbetarna i Trappes är över för den här gången, men kan snart ta fart igen. ”Vi vill tacka alla som bidragit så väldigt mycket!” säger lokföraren Axel Persson som är ordförande i CGT:s klubb på bangården i Trappes.

Axel Persson (längst t.v.) tillsammans med arbetskamraterna Azdine Bouamara, Jean-Baptiste Buard och Patrick Blanc.
Marcus Jönsson

Ställningskriget mellan Macrons regering och Frankrikes arbetare fortsätter. Premiärminister Edouard Philippe har tvingat det kritiserade förslaget till pensionsreform igenom parlamentet utan omröstning. Men striden är långt ifrån över, säger lokföraren Axel Persson till Proletären.

– Nu ska förslaget mellan nationalförsamlingen och senaten. Det kommer att dröja till september minst, och förmodligen till slutet av året.

Regeringen använde konstitutionens artikel 49.3 för att få förslaget igenom underhuset. Med tanke på de omkring 45.000 ändringsförslag som lagts var det ett väntat drag, säger Axel Persson.

– Folk är inte förvånade, men förbannade. Även om regeringspartiet har klar majoritet i parlamentet är det ett odemokratiskt verktyg, så många som redan var arga har blivit ännu argare. Agerandet kommer helt klart att få följder i kommunalvalen på söndag.

Axel Persson är lokförare på bangården i Parisförorten Trappes. Järnvägsarbetarna där strejkade mot pensionsreformen i nästan två månader från den 5 december förra året. Då var det tunnelbaneförarna som gick ut i strejk och fick med sig andra yrkesgrupper. Trots stort stöd för strejken har man sedan dess fått retirera.

– Nu försöker vi se om vi kan återuppta strejken. I Trappes ska vi ha ett möte i verkstaden på tisdag för att se vad arbetskamraterna säger.

Nästa nationella strejk- och protestdag är den 31 mars.

– Då hoppas vi på stor uppslutning. Beroende på hur stark den blir kan vi sedan återgå till strejk på obestämd tid. Vi vet att vi förr eller senare kommer att återuppta strejken men vi vet inte när. Under tiden gör vi vad vi gör bäst, pratar med arbetskamraterna och förbereder dem för att gå tillbaka till strid.

Eftersom det inte pågår någon strejk sedan några veckor tillbaka har Proletären pausat insamlingen till arbetarna på bangården i Trappes. Proletärens läsare har samlat in hela 93.499 kronor till järnvägsarbetarna.

– Vi vill tacka alla som har bidragit så väldigt mycket! Den här solidariteten fick ett väldigt konkret uttryck. Och alla som deltog ska veta att pengarna kom mycket väl till nytta. Om vi inte haft insamlingarna, både från Sverige och Frankrike, hade situationen varit väldigt svår för oss.

– Tack vare den här solidariteten har vi kunnat se till att alla som har strejkat har kunnat betala hyran och överkomma de mest akuta utgifterna. Och ni ska veta att om en liknande situation skulle uppstå i Sverige kommer vi göra vårt bästa för att göra det samma för er.