Hoppa till huvudinnehåll

Tågvärd sparkas efter Tiktokvideo – MTR hänvisar till terrorhot

Trafikbolaget MTR sparkar tågvärden Alida Norman och anger den förhöjda terrorhotnivån som skäl. Norman, aktiv i kampen för att behålla tågvärdarna, har på Tiktok lagt ut videor från sin arbetsvardag, bland annat när hon låser upp en tåghytt på ett pendeltåg.

Alida Norman är en av de sista tågvärdarna som är kvar på pendeltågen i väntan på att bli omplacerad till annat arbete.
Ellinor Hall

Alida Norman har jobbat på MTR i fem år. Nu får hon sparken. Den formella anledningen som MTR meddelat facket, är att Norman på Tiktok lagt ut en video där hon låser upp en tågförarhytt.

Alida Norman har varit aktiv i kampen för att behålla tågvärdarna ombord på pendeltågen. Nu använder MTR den förhöjda terrorhotnivån i Sverige som anledning att ge henne sparken.

– Enligt min gruppchef har bolaget reagerat på hur jag sätter in en nyckel i ett nyckelhål och vrider om. Det märkliga är att de själva använt en sådan situation, en tågvärd som låser upp en hytt, som reklam för några år sedan. Och bara för några dagar sedan lade LO ut en grej om hur man aktiverar ett tåg. När jag låser upp med min nyckel har jag tillgång till fyra knappar, inte att aktivera ett tåg, säger Alida Norman till Proletären.

Privat
Alida Norman

Alida Norman har arbetat för MTR i fem år. Under det senaste årens kamp för att få behålla tågvärdarna ombord på pendeltågen har hon engagerat sig för de funktionshindrades rätt att kunna nyttja pendeltågen som alla andra – när tågvärdarna avskaffades blev det betydligt mer besvärligt för människor med funktionshinder att åka med.

– Jag har varit aktiv i kampanjen för att behålla tågvärdarna, säger Alida Norman. Jag har jobbat på mitt sätt, lagt ut videos om varför vi ska vara kvar och varför vi behövs. De (MTR) har säkert retat sig på det jag gjort, men de har inte haft några skäl att säga upp mig förrän nu när de kan använda terrorhotet.

– MTR menar att det är olämpligt att jag visade hur man aktiverar en nyckel. Men det enda jag visat är att jag stoppat en nyckel i ett nyckelhål och vridit om. Jag kunde lika gärna visat ett lås på en vanlig dörr. På den nivån är det.

Seko Pendelklubben konstaterar i ett uttalande att MTR inte angivit på vilket sätt Tiktokfilmen kan kopplas till terrorhot och att man inte kan ”köra ett pendeltåg en millimeter framåt eller bakåt genom att aktivera en hytt med en tågvärdsnyckel”.

Det var den borgerliga regionledningen under Kristofer Tamsons (M) som på MTR:s initiativ inledde arbetet med att avskaffa tågvärdarna. Inför valet förra hösten valet lovade Socialdemokraterna och Miljöpartiet att avbryta projektet om de fick makten, när de väl fick den svek de sina löften.

Socialdemokraternas tunga namn Jens Sjöström och Miljöpartiets trafikregionråd Anton Fendert rättade in sig helt i MTR:s ledband och har fortsatt avvecklingen av tågvärdarna.

Båda politikerna har varit kritiska och öppet tagit avstånd från tågvärdarna och lokförarnas kamp för jobben.

– Jag har själv inte fått någon information om att jag avskedats, utan detta har kommit via facket. Just nu arbetar vi med att få fram så mycket information som möjligt. Jag har begärt ett möte med bolaget och där kräver jag att någon från facket ska vara med liksom min gruppchef och en jurist. Jag vill också spela in det som sägs på mötet, berättar Alida Norman.

– Jag har inte fått några varningar, inga tillsägelser… jag har hållit på med Tiktok i över ett år och det här är inte första gången de ser det jag lagt ut.

Alida Norman är en av de sista tågvärdarna som är kvar på pendeltågen i väntan på att bli omplacerad till annat arbete.