Hoppa till huvudinnehåll

Tältaktion mot marknadshyror

Inför söndagens landsomfattande manifestationer mot marknadshyror, valde på onsdagen sex aktivister att visa konsekvenserna för unga människor om marknadshyror införs. De tältade på Medborgarplatsen i Stockholm.

Tältlägret på Medborgarplatsen.
Janne Bengtsson

Ett tältläger mitt på Medborgarplatsen väckte stor uppmärksamhet på centrala Södermalm i Stockholm på onsdagseftermiddagen.

En ”aptitretare” inför de omfattande hyresmanifestationerna på söndag.

– Vi vill vara en del av protesten mot regeringens planer på att införa marknadshyror i nyproduktion, säger Vilgot Karlsson, 26, från Högdalen strax utanför Stockholm. Det ingår i januariavtalet att utreda om marknadshyror ska införas i nybyggnationer. Men vi vet ju att det inte kommer att stanna vid det; det kommer att påverka mycket mer i boendet.

– Det här är en väldigt oroande utveckling. Vi vill illustrera ungdomars oro kring det som händer nu.

Utredningen om införande av marknadshyror är en av de många åtgärder som socialdemokrater och miljöpartister i regeringsställning nu genomför efter direktiv från centerns Annie Lööf och liberalernas Nyamko Sabuni. En chans för hyresvärdarna att tjäna ännu mer pengar på hyresgästerna, och med möjligheter för värdarna att ta ut ännu mycket mer för lägenheter i bra läge och med god standard.

– Redan idag kan ju hyresvärdarna chockhöja hyrorna efter renoveringar, konstaterar Vilgot Karlsson.

I en rapport från företaget Ramboll, som kallar sig själv ”en ledande samhällsutvecklare med 16.500 experter i 35 länder som designar framtidens städer…”, konstateras att införandet av marknadshyror skulle innebära hyreshöjningar med i genomsnitt 50 procent i Stockholm och Göteborg och 30 procent i andra, mindre städer i Sverige. Medan Socialdemokraterna och januaripartierna än så länge säger sig vara nöjda med marknadshyror i nybyggnation, har moderaterna motionerat i riksdagen om marknadshyra för alla hyreslägenheter.

”Våra hem kommer att förvandlas till spekulationsobjekt för hela världens finanshajar”, konstaterar kampanjen mot marknadshyror.

Aktionen på ”Medis”, på Södermalm i Stockholm, var inledningen till söndagens demonstrationer mot marknadshyror. Coronasäkrade demonstrationer kommer att genomföras på minst 140 platser i landet.

– Istället för att ha en jättestor demonstration, så följer vi coronareglerna och har flera små, med fem personer på varje plats. Från Kiruna och ner till Malmö. Det finns en kampkarta så att alla kan se var demonstrationerna äger rum, säger Vilgot Karlsson.