Hoppa till huvudinnehåll

Sett, läst, hört: Tiktok i skottgluggen

Spänningarna mellan stormakterna USA och Kina har ökat under coronavåren. Och den populära kinesiska videoappen Tiktok har hamnat i skottgluggen. Nu vill Trump förbjuda appen.

”Vad gäller Tiktok så bannlyser vi dem”, säger president Trump.
Montage: Proletären

Spänningarna mellan stormakterna USA och Kina har ökat under coronavåren. Och den populära videoappen Tiktok har hamnat i skottgluggen.

Tiktok ägs nämligen av det kinesiska privata företaget Bytedance, vilket är bevis nog för att användarnas uppgifter hamnar i den kinesiska statens händer. Åtminstone om du frågar några av USA:s toppolitiker. ”Vad gäller Tiktok så bannlyser vi dem”, säger president Trump och hotar med att skriva på en order som förbjuder nedladdning av appen i landet. 

Ett lagförslag som hindrar statligt anställda från att använda Tiktok på sina jobbmobiler är redan på gång. Ingen ställer frågan varför de skulle tanka hem videoappar för barn och ungdomar på sina jobbmobiler till att börja med…

Enligt ryktet för den amerikanska IT-jätten Microsoft samtal med Bytedance om att köpa upp Tiktoks verksamhet i USA. Det skulle i så fall bli en affär på omkring 50 miljarder dollar.

Då kan jänkarna sova tryggt igen – deras företag har ju en lång historia av att hålla användaruppgifter hemliga. Eller inte.

Dokument som den tidigare CIA-anställde visselblåsaren Edward Snowden läckte visade att NSA och FBI getts tillgång till både realtidskommunikation och lagrad information från människor över hela världen via ett antal stora amerikanska IT-företag. Microsoft var det första att ansluta sig till programmet. Men det är ju okej om ”the good guys” gör det.

För övrigt används Tiktok nästan enbart på amerikanska operativsystem – Apples iOS eller Googles Android.

Men Tiktokförbudet har troligtvis ett ganska stort folkligt stöd. Kina står inte högt i kurs hos genomsnittsamerikanen. Enligt tankesmedjan Pew Research institute har endast 26 procent av amerikanerna en positiv syn på Kina och 60 procent en negativ. Bland västländerna är det bara värre i ett enda land – Sverige, där 25 ser positivt på Kina och hela 70 procent negativt.

Det har vi USA:s propagandamaskineri att tacka för. Budskapen har varit benhårda under våren och sommaren. ”Debatten” är full av inlägg som andas bitterhet över allt från maktförskjutningen till hur dåligt covid-19-pandemin hanterats.

På sistone har Kinas behandling av uigurerna stått  i fokus, vilket är särskilt intressant med tanke på USA:s långa historia av att bry sig om muslimer. Eller inte.