Hoppa till huvudinnehåll

Tilltänkt Interpolchef anklagas för tortyr

Kandidaten till ny chef för Interpol är den ytterst ansvarige för flera fall av tortyr i Förenade Arabemiratens fängelser.

Ahmed Nasser al-Raisi, chefsinspektör för inrikesministeriet i Förenade Arabemiraten, kan bli Interpols nästa ordförande.
Ipixelpro

Förenade Arabemiratens general Ahmed Nasser al-Raisi, en av två kandidater till ordförandeposten för den internationella polisorganisationen Interpol, har än en gång blivit anklagad för tortyr. Det är advokaten för två brittiska medborgare som lämnat in en anmälan till specialdomstolen för mänskliga rättigheter i Paris.

Den ene, doktorand Matthew Hedges, greps 2018 under en forskningsresa till Förenade Arabemiraten och dömdes, efter ett förhör på fem minuter, för spioneri åt brittiska säkerhetstjänsten till livstids fängelse. Hedges vittnar om hur han under sina sju månader i emiratiskt fängelse, mestadels tillbringade i isolering, tvingats inta en cocktail av psykofarmaka som fått honom att erkänna ett brott han inte begått. Han benådades senare samma år.

Den andre, Ali Issa Ahmad, greps i januari 2019 för att ha burit Qatars landslagströja vid en fotbollsmatch. Ahmed släpptes kort därefter, men fick utstå misshandel i form av en plastpåse över huvudet, han fick sina kläder antända, slag mot ansiktet och knivhugg i bröst och armar. 

Första gången general al-Raisi anmäldes för tortyr var i juni i år av advokaten för den emiratiske människorättsaktivisten Ahmed Mansour. Mansour fängslades 2017 och är sedan dess placerad i nästan total isolering, dömd till tio års fängelse för inlägg på sociala medier som de styrande stämplat som kränkande för Förenade Arabemiraten. 

I mitten av september antog Europaparlamentet en resolution som krävde Mansours och andra fängslade aktivisters ”omedelbara och ovillkorliga frigivning”, men som viftats bort av Förenade Arabemiraten.

Som chefsinspektör för inrikesministeriet är Ahmed Nasser al-Raisi ansvarig för organisationen av Förenade Arabemiratens polis- och säkerhetsstyrkor, och därmed ytterst ansvarig för deras handlingar. 

I början av 2021 skrev 25 franska parlamentariker till president Macron för att uppmana till opposition mot al-Raisis kandidatur som ordförande för Interpol. Än så länge har de inte fått gehör, och frågan är nu om vår svenska regering vågar ta ställning mot al-Raisi, eller om det är så att man med pengar kan köpa allt, till och med en institution som Interpol. 

Den som sitter tyst ger sitt stilla godkännande.