Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Timbro-stämplade broilerministrar

Kommentar: Det är idel borgarbroilers i den nya regeringen – och många av dem har haft Timbro som språngbräda i karriären. På Twitter skryter den marknadsfundamentalistiska tankesmedjan om de nya ministrarnas kopplingar till dem.

Ulf Kristersson, Gunnar Strömmer och Maria Malmer Stenergard är bara några ur den nya regeringen som har kopplingar till tankesmedjan Timbro.
Montage: Proletären

Det är idel borgarbroilers i den nya regeringen – och många av dem har haft tankesmedjan/lobbygruppen Timbro som språngbräda i karriären.

Detta skryter Timbro själva med på Twitter. I en ”CV-tråd” lyfter de fram några av de nya ministrarnas Timbrokopplingar.

Skärmdump: Twitter

Vår nye statsminister Ulf Kristersson (M) är till exempel tidigare marknadschef på Timbro och har gett ut flera skrifter på deras förlag, däribland Non working generation (1994), där Kristersson levererar analysen att Sverige lever under apartheidlagar och att unga har fallit offer för den svenska modellen på samma sätt som svarta tryckts ned i Sydafrika. 

Gunnar Strömmer (M) har också gett ut en del på förlaget, däribland Dikt och sanning om friskolorna (1994), som bäst kan beskrivas som ett försvar av friskolesystemet och bostadssegregationen.

Twitter: @MariaStenergard
Maria M Stenergard (M), ny migrationsminister.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) gick Timbros spetsutbildning för opinionsbildare (Stureakademin).

Det unga stjärnskottet Romina Pourmokhtari (L), miljöminister i det miljödepartement som nu ska skrotas (frågorna ska istället inordnas under klimat- och näringslivsdepartementet), gick också Stureakademin och gav tidigare i höst ut självbiografiska Chicken nuggets på krita på Timbros förlag.

Utbildningsminister Mats Persson (L) har bland annat skrivit Timbrorapporten Vägval invandring (2006), vars syfte var ”att peka på att fackföreningar har rationella skäl till att bejaka arbetskraftsinvandring och att motståndet mot arbetskraftsinvandring i själva verket är en kamp mot väderkvarnar i Don Quijotes anda”.

Johan Forssell (M), utrikeshandelsminister, har bland annat skrivit Timbrorapporten LO står kvar (2002), i vilken han kommer fram till den häpnadsväckande slutsatsen att Socialdemokraterna och LO är beroende av varandra.

Och Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister, skriver kriminalpolitiska krönikor i Timbros webbtidning Smedjan.

Timbros twitterinlägg fick kanske inte de reaktioner smedjan räknat med. ”Det här är inte den flex ni tror det är”, skriver en Twitteranvändare. ”Ett symptom på den svenska högerns inavel”, skriver en annan. ”Bra, en lista med ännu fler argument att inte lita på dessa nya ministrar. Tack.”