Hoppa till huvudinnehåll

Trots blågrönas vändning – 1177 väntas bli kvar i privat regi

Den 9 mars kommer hälso- och sjukvårdsnämnden för Region Stockholm att ta beslut om Krys uppköp av Medhelp som idag driver 1177 i regionen. Men enligt sjusköterskan Jonas Lindberg (V), som själv sitter i nämnden, väntas bara en delseger.

Jonas Lindberg sitter i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm och kommer vara med den 9 mars då man fattar beslut om Krys köp av Medhelp.
Erling Bronsberg

Den 9 mars kommer hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm att fatta beslut om nätläkaren Krys uppköp av Medhelp, företaget som idag driver 1177 i regionen.

– Beslutet, som med största sannolikhet kommer att klubbas igenom på tisdag, säger att avtalet med Medhelp kommer avslutas om Kry går vidare med sitt köp, säger Jonas Lindberg (V) som sitter i Hälso- och sjukvårdsnämnden och jobbar som sjuksköterska.

Det var i mitten av februari som det blågröna styret backade i frågan om Krys drift av 1177. I de nya riktlinjerna till tjänstemännen står det att företaget som driver 1177 måste ha ”en tydlig oberoende ställning”. Kry har också meddelat att om beslutet klubbas kommer företaget inte fullfölja köpet av Medhelp.

– Kritiken mot köpet kom inte bara från vänster. Det var också många vårdanställda som gick ut och påpekade riskerna som fanns. Jag tror det blågröna styret nyktrade till efter ett tag och insåg att det skulle bli ohållbart i längden.

I media har det ibland framställts som att 1177 i Stockholm därmed är räddat. Men regionen har inte gett några indikationer om att sjukvårdupplysningen istället ska drivas i offentlig regi. Medhelp kommer med största sannolikhet att fortsätta driva samhällstjänsten.

– Jag skulle kalla detta för en delseger. Det pratas ofta om att man ska ”lära” av den privata sektorn. Många företag väljer att inte outsourca denna typ av verksamhet på grund av att det är för riskabelt, man får svårt att garantera säkerheten helt enkelt. En helseger hade varit om 1177 togs tillbaka i egen regi, säger Jonas Lindberg som berättar att Vänsterpartiet kommer att driva den frågan i nämnden.

Andra frågetecken som dykt upp under resans gång är Krys samröre med Moderaterna. Proletären kunde till exempel avslöja att Krys sverigechef, Erik Hjelmstedt, hade kopplingar till finansmannen Michael Storåkers som varit styrelsemedlem i Moderaterna i Stockholm.

Vidare har Kry bland annat inte fakturerat eller rapporterat i samma system som andra vårdcentraler och i början av februari kunde Dagens Nyheter avslöja ett beslut som uppmanade personalen på 1177 att lotsa samtal till just Kry. Vem eller vilka som låg bakom beslutet är oklart i dagsläget.

– Kry är fortfarande insyltad på hela vårdmarknaden i Stockholm. Och företaget har åkt på en räkmacka. De har fått dispenser som andra företag inte fått och tillåts jobba efter andra regelverk. Frågan om Krys samröre med Region Stockholm är verkligen något man måste titta på.

– 1177 tar många samtal i Stockholm. Men det är också det enda som borgarna kan luta sig mot. Det har kommit rapporter om att personalen på 1177 pressas till att hålla samtalen kortare och kvalitén blir då lidande. Man slussar också vidare samtal till andra aktörer i större utsträckning än andra regioner.

En del har kanske uppfattningen att vänstern har en slags ryggmärgsmässig kritik mot digital vård. Men behövs den inte inom vården?

– Jo, det gör den. Men det handlar om hur den används. Första gången du har en vårdkontakt är det extremt svårt att få en uppfattning om patienten via en digital kanal. Som uppföljning är det väldigt användbart. Men då ska det vara med en kontinuerlig vårdkontakt som känner personen.