Hoppa till huvudinnehåll

Tv-tittande säsongsarbetare får sparken – politikertoppar sitter säkert

13 säsongsarbetare fick sparken med omedelbar verkan efter att ha tittat på ishockey tillsammans. De anställda fick 24 timmar på sig att packa ihop och lämna skidanläggningen. Helt andra regler gäller för de politiker och topptjänstemän som ertappats med resor och fester under pandemin.

De anställda hade samlats i en av stugorna för att titta på ishockey-VM och dricka öl. Det gillades inte av företaget.
Ulf Palm/TT

13 säsongsarbetare på skidorten Vemdalen fick förra veckan sparken efter att de ”festat” under nyårshelgen. Skistar, som driver skidanläggningen i Vemdalen, sparkade samtliga med omedelbar verkan utan att ge dem en chans att förklara sig. De anställda fick 24 timmar på sig att packa ihop väskorna och lämna skidanläggningen.  

De sparkade säsongsarbetarna hade samlats hemma hos en av de anställda på sitt personalboende, vilket, enligt Skistar, bröt mot företagets coronaregler.

Samtliga var nyanställda och hade en prövotid på sex veckor. Under prövotiden behöver Skistar inte ta hänsyn till anställningsskyddet i lagen om saklig grund för uppsägning. 

– Arbetsgivaren kan bryta prövotiden utan direkta orsaker, det är inte helt ovanligt att man gör det. Då är det normalt 14 dagar uppsägningstid som gäller, säger Per Persson, avtalssekreterare för Hotell- och restaurangfacket, till Dagens Nyheter. 

Men enligt de anställda har de inte fått ta del av företagets coronaregler. De menar själva att de träffats för att titta på junior-VM i ishockey.

– Jag och andra kollegor som umgicks med varandra dagligen hade träffats för att umgås helt enkelt. Jag anser att det är helt moraliskt försvarbart att träffa de kollegor man ändå träffar dagligen trots de restriktioner som finns. I slutet sällskap finns dessutom inga lagstadgade krav eller lagar. Vi agerade utifrån det som sagts i vårt hyresavtal och anställningsavtal, säger Alexander Ek, en av de avskedade säsongsarbetarna, till Dagens Nyheter.

Samtidigt som de 13 anställda får sparken med omedelbar verkan efter att ha umgåtts i en stuga tillsammans, har flera politiker och tjänstemän brutit mot coronarekommendationerna utan några egentliga konsekvenser.

Liselott Sjöqvist, chef för akut och biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Västmanland, som Proletären tidigare skrivit om, åkte till Spanien på solsemester. Till SVT Nyheter uppgav Liselott att hon behövde ”koppla av” efter att ha jobbat ”väldigt mycket” under sommaren.

Ebba Bush, partiledare för Kristdemokraterna, dansade loss på en 40-årsfest med minst 25 deltagare i oktober. Enligt Ebba skedde firandet mestadels utomhus och med avstånd, men flera bilder har läckts från festen där hon ses kramas och kindpussas med sina vänner på dansgolvet.

I mellandagarna avslöjade Expressen att generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Dan Eliasson, flög till Kanarieöarna för semester under sin julledighet, enligt egen uppgift för att hälsa på sin dotter.

Det var inte Dan Eliassons enda resa under pandemin. Enligt DN har han gjort flera semesterresor utomlands under hösten. Den 6 januari meddelade myndigheten att Dan Eliasson omplaceras på egen begäran.

Till skillnad från säsongsarbetarna behöver han inte oroa sig över utebliven inkomst. Han får istället nya arbetsuppgifter på regeringskansliet fram tills den 31 december 2022 då anställningen löper ut. Dan Eliasson bibehåller sin lön på 160.000 kronor i månaden och när anställningen löpt ut kommer han ha plockat ut 3,9 miljoner kronor ur statskassan.