Hoppa till huvudinnehåll

Ledarkrönikan Ut med förrädarna ur IF Metall!

IF Metalls ledning underminerar den fackliga enheten och på sikt förbundets existens.

Wikimedia Commons/Raphael Saulus

Begreppet femtekolonnare är en nedsättande benämning på en svikare och förrädare. Någon som motståndaren planterat för att förstöra organisationen inifrån. Säg det ordet och jag tänker på IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Den bilden förstärktes nyligen. Veli-Pekka fick nämligen tillfälle att förklara varför IF Metall är det enda fackförbundet inom LO som är odelat positiva till Ylva Johanssons och regeringens utredning om strejkrätten. Redan rubriken i tidningen Arbetsmarknadsnytt sätter standarden:

”Har arbetsgivarna tecknat avtal skall fredsplikt råda”,  är ett direkt citat från Veli-Pekka ur artikeln. Helt oblygt basunerar han ut samma åsikt som Svenskt Näringsliv.

”Hamnkonflikten i Göteborg bara måste upphöra”, utbrister han och påstår att han bekymrar sig om medlemmarna i IF Metall. Men hans slutsats är att det är strejkrätten, inte företagens makt, som skall inskränkas. Problemet är att Hamnarbetarförbundet tagit strid för sina medlemmar.

De metoder Maerskägda terminalbolaget APM använt för att knäcka Hamnfyran och förvandla tillsvidareanställningar till otrygga behovsanställningar saknar helt betydelse.

För tillfället pågår inga stridsåtgärder i Göteborgs hamn. ”Konflikten” består i bolagets ständiga konfliktsökande attacker mot arbetarkollektivet. Det bekymrar inte Veli-Pekka. ”Konflikten” skall lösas genom att hamnarbetarna tvingas ge upp allt motstånd. Och fort skall det gå.

Veli-Pekka tycker det är olyckligt att utredningen dröjer ända fram till slutet av maj och att lagändringen inte kan vara på plats förrän årsskiftet 2018/19.

”Det borde kunna gå snabbare”, säger han. Otåligt ser han fram mot ännu en kraftig maktförskjutning till företagens fördel.

Inskränkt strejkrätt drabbar alla fackförbund och öppnar för nya attacker på löner och arbetsvillkor. ”Gula avtal” och så kallad avtals-shoppning med medgörliga eller företagsstyrda fackförbund ligger inom räckhåll. Samtidigt hoppas företagsägarna bli kvitt fria och medlemsstyrda förbund som Hamnarbetarförbundet.

Pamparna på IF Metalls förbundskontor kanske hoppas vara ett av de företagsvänliga förbund som företagen föredrar framför mer stridbara fack? Men genom sin uppslutning underminerar de allt motstånd, all facklig enighet och på sikt även det egna förbundets existens.

Medlemmarna i IF Metall borde inte låta sig toppstyras av en elit som lever gott på medlemmarnas pengar samtidigt som de sviker hela den fackliga grundtanken. Kasta ut femtekolonnarna från förbundskontoret. Börja med Veli-Pekka!