Hoppa till huvudinnehåll

Vårdarbetare i protest mot besparingar

Haninge kommun ska spara 20 miljoner kronor. Besparingarna går ut över de anställda i äldreomsorgen, och över de äldre. I måndags visade arbetarna inom omsorgen sin ilska inför fullmäktiges möte i kommunalhuset i Haninge.

Några av det hundratal oroade och förbannade anställda som samlats inför kommunfullmäktiges möte
Janne Bengtsson

Haninge kommun, söder om Stockholm, ska spara 20 miljoner kronor. För de anställda inom äldreomsorgen innebär besparingarna längre arbetspass och nedskärningar i personalstyrkan.

– Det kommer att försvinna folk överallt, och vi som blir kvar kommer att få arbeta med slavscheman med extremt långa arbetspass. Det är klart att det kommer att gå ut över de som finns på våra äldreboenden, de kommer inte att få den omvårdnad de behöver och förtjänar, sade en av arbetarna inom äldreomsorgen.

Hen arbetar på vård- och omsorgsboendet Vallagården i Handen, specialiserat på demenssjuka. Där oroar sig de anställda för hur nedskärningarna ska slå. Redan idag arbetar personalen långa pass och nu hotar de att bli ännu längre, upp till 13 timmar.

Om och hur många som får gå när bestämmelserna i lagen om vård- och omsorg (LOV) införs, det vet ingen exakt idag. Bara att det med största sannolikhet kommer att leda till nedskärningar bland personalen.

På måndagseftermiddagen, inför kommunfullmäktiges möte, samlades ett hundratal oroade och förbannade anställda utanför kommunalhuset i Haninge för att visa vad de känner och tycker om de styrandes beslut. De politiker som vågade komma ut och möta de protesterande vårdarbetarna, fick ordentligt påskrivet.

Janne Bengtsson
Saara Gustafsson, förtroendevald i Kommunal

– Den besparing kommunen vill göra kommer att slå hårt mot arbetsvillkoren men också mot de äldres möjligheter att få en god omvårdnad på boendena, sade Saara Gustafsson från Kommunal som tagit initiativet till manifestationen, till Proletären.

Det var i våras som fullmäktige i Haninge fattade beslut om att införa LOV, lagen om valfrihet i vården i kommunen. Beslutet fattades av den styrande högermajoriteten med M, L och KD, uppbackad av Sverigedemokraterna.

Flera äldreboenden kan komma att säljas ut till privata intressenter. Enligt LOV kan de äldre välja fritt vilket boende de vill bo på, och för att kunna garantera valfriheten måste det finnas tomma platser på boendena. Som det ser ut just nu täcker kommunen upp kostnaden för både fyllda och tomma platser på de kommunala boendena, men efter införandet av LOV är det betalning enbart för fyllda platser som gäller.

– Det som kostar då är ju personalen. Det är det här de kallar konkurrensneutralitet, säger Saara Gustafsson. Kommunen ska spara 20 miljoner på de äldre samtidigt som den sänker skatten med 23 öre, och missar 60 miljoner på det. 20 miljoner motsvarar ungefär 40 heltidstjänster. Vi vet idag inte exakt hur det kommer att slå. Det enda vi vet säkert är att folk kommer att få gå och att det kommer att gå ut över de som finns inom äldreomsorgen. Mycket av det personalen gör idag kommer den inte att hinna med i framtiden.

Det är undersköterskor, sjuksköterskor och gruppchefer i den kommunala äldreomsorgen som kommer att drabbas av nedskärningarna.

I ett första steg ska äldreboendet i Johanneslund privatiseras och där aviseras nedskärningar från 67 årsarbetare till 55.

– Vi vet inte hur man har tänkt göra här, är det pensionsavgångar, är det vikariat som avslutas… eller kommer man att sparka medarbetare inom äldreomsorgen där? undrar Saara Gustafsson. Det enda vi vet säkert är att det kommer att bli färre anställda och längre arbetspass.