Hoppa till huvudinnehåll

Debatt: Vårdpersonal borde ha rätt till fria arbetsskor

DEBATT. Vi är många inom vården som i fikarummen under årens lopp diskuterat orättvisan att vi måste betala våra arbetsskor själva. Nu kräver vi rätt till fria arbetsskor, skriver debattören Ida Nilsson, vårdbiträde.

Vårdbiträdet Ida Nilsson är en av många som kräver kostnadsfria arbetsskor i vården.
Montage: Proletären

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Visste du att i stora delar av Sverige arbetar vårdpersonal i trasiga nergådda skor på grund av att de tvingas bekosta det själva. Jag har därför startat en digital namninsamling under namnet ”Vi kräver att vårdpersonalen ska ha rätt till fria arbetsskor”, på hemsidan skrivunder.com, till förmån för hela Sveriges vårdpersonal.

Arbetsskor ska ingå i arbetsklädseln! Skorna slits betydligt mycket mer i arbetet än det övriga arbetskläderna, vårdpersonalen kan gå upp till 15.000 steg på en arbetsdag på betonggolv och asfalt. Nu under rådande pandemi har vi stressat, slitit och sprungit mer än någonsin tidigare. Förslitningsskador, fel belastningar och sjukskrivningar är snart givet. Är det inte logiskt att skor ingår i arbetsklädseln, i yrken där personalen är fysiskt aktiva?

Vårdpersonalen går väldigt mycket på hårda golv och på olika underlag. Många tvingas köpa mer än ett par skor om året. Varför ska den kostnaden tas från löntagarna, är vi många som undrar.

Det är så många andra yrken som har arbetsskor betalda av arbetsgivaren. Där det är en självklarhet. Många i vår yrkeskår väljer att gå i utslitna skor för att de har andra utgifter att prioritera när de kommer hem och resultatet av det blir förslitningsskador/arbetsskador. Men är det inte också en fråga om hygien och smittsäkerhet? Vi arbetar dagligen med kroppsvätskor och smittsamma sjukdomar och vi anser att det vi köper privat ska vi ha all rätt att använda för privat bruk om vi så önskar, men vem fasiken vill ta hem dom arbetsskor som vi har på oss?

Och om man mot förmodan skulle ta hem och använda skorna hemma och ställa dem i hallen eller tvätta i privat tvättmaskin. Vad för smittorisk medför det? Vi har ju pandemin att arbeta med och jobbar du i egna skor och sedan har med dig dem hem, då tar du smittan/smittor med dig. Det är inte hygieniskt överhuvudtaget, eller hur?

Det finns många smittorisker med att både jobba i det yrket vi gör och ta med sig samma skor hem. Skorna behöver bli bundna till arbetsplatsen men då ska det inte dras av vår lön! Och tänk på personalen inom hemtjänsten som ska ta sig fram till sina kunder i alla slags olika väder, som inte har råd att köpa en yrkesmässig uppsättning av årtstidsbaserade ordentliga och slitstarka skor.

Vi är många som under årens lopp diskuterat denna orättvisa i fikarummet och nu reser vi oss upp och säger, vår tid är nu! Tycker du som jag att Sveriges vårdpersonal ska ha rätt till bra arbetsskor?

Ida Nilsson
Vårdbiträde