Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Världens största terrorstat slår till igen

USA:s bomber över Syrien och Irak visar än en gång att världens farligaste terrorister sitter i Vita huset i Washington.

USA har än en gång tagit sig rätten att bomba andra länder, utan att någon i svensk media ställer frågan vad de överhuvudtaget har där att göra.
Ted Daigle/US Air Force

Så kom Washingtons svar på drönarattacken mot USA:s militärbas i Jordanien förra veckan, då tre amerikanska soldater dödades. USA har bombat 85 (!) mål i Irak och Syrien, i vad som president Joe Biden säger bara är en första del av svaret på förra helgens attack.

Så agerar världens i särklass största och farligaste terroriststat. USA bombar andra länder med en självklarhet och självpåtagen rätt som inga andra länder har – och sedan anklagar de Ryssland och andra för att bryta mot den så kallade regelbaserade världsordningen. Det vill säga en världsordning där USA både sätter och bryter mot reglerna efter eget tycke.

Det är också en ordning som backas upp av USA:s lydstater, där Sverige är en av de ivrigaste att göra som husse vill. Det gäller inte bara den ryggradslösa regeringen – där statsminister Ulf Kristersson pratar om att det är en ”möjlighet” för Sverige att få hjälpa USA bomba Huthirebellerna i Jemen, som i praktisk solidaritet med palestinierna attackerat Israelkopplade fartyg i Röda havet.

Det gäller också i högsta grad den statliga televisionen och annan borgerlig media. I SVT säger utrikeskorrespondenten Stefan Åsberg att Iraks regering ”menar” att USA:s flygattacker är ett brott mot landets suveränitet – som om det skulle vara en tolkningsfråga.

Det är inte direkt första gången heller som USA gör något liknande. Det här är samma USA som inledde det fruktansvärda kriget mot Irak 2003, efter att först låtit sina förödande sanktioner ha ihjäl hundratusentals irakier.

USA:s dåvarande FN-ambassadör Madeleine Albrights svar på huruvida det var värt sanktionerna att en halv miljon irakiska barn dog, har gått till historien.

– Det är ett svårt val men vi tycker att det är värt priset, sade Albright i CBS 60 minutes.

Irak har länge velat få ut de kvarvarande cirka 2.500 amerikanska soldaterna ur landet där USA, 20 år efter lögnerna om Saddam Husseins ”massförstörelsevapen” som inledde kriget, fortfarande har militärbaser kvar.

Istället bombar USA 85 mål i Irak och Syrien, med inriktning på Irans revolutionsgarde och dess Quds-styrkor. Motiveringen är att USA utsett Islamiska motståndet i Irak – en löst sammanhållen koalition av Iranstödda shiamiliser – som direkt ansvarig för attacken på basen i Jordanien, och därigenom också Iran som ansvarig. Trots att Iran framhållit att miliserna det handlar om tar sina egna beslut.

Som Israels uppbackare är USA minst lika ansvariga för Israels folkmord i Gaza, som utlöst alla oroligheter i regionen på sistone. Men det tar Biden och resten av hökarna i Washington inget ansvar för. (De patetiska sanktionerna mot fyra bosättare på Västbanken, för att ”Genocide Joe” inte vill förlora fler röster från väljare med rötter i Mellanöstern, är bara ett löjligt spel för gallerierna som inte lurar någon.) 

Istället eldar USA på krutdurken som man själv förvandlat Mellanöstern till, samtidigt som man gör uttalanden om att man vill undvika ett storkrig i regionen. 

– USA söker inte konflikt i Mellanöstern eller någon annanstans i världen, påstår Biden. 

Men i samma andetag säger han att ”svaret som påbörjades idag” kommer att ”fortsätta på tider och platser som vi väljer”.

Både Iraks och Syriens regeringar har fördömt USA:s bombattacker, som bland annat genomfördes med så kallade strategiska bombplan. B-1:or som lyfte från USA.

– Angreppen utgör en kränkning av den irakiska suveräniteten som kan få fruktansvärda konsekvenser för Irak och regionen, säger talespersonen för Iraks militär Yahya Rasool helt riktigt.

USA skulle kunna lugna ner situationen i hela regionen genom att tvinga Israel att dra sig tillbaka från Gaza, men det gör inte Biden och hans regering. Trots de enorma riskerna väljer terroristerna i Washington istället att destabilisera regionen ytterligare med USA:s eviga svar på alla sina problem: mer bomber och mer krig.