Hoppa till huvudinnehåll

Vittnesmål från skolan ska driva på en förändring

I mars lanserade Skolaktionen sin hemsida Skolleaks där personer med koppling till svenska skolan kan lämna vittnesmål om sin arbetssituation. ”Den likvärdiga utbildningen försvinner, och marknadsskolan har bidragit till detta”, säger Cansu Elhüseyni från Skolaktionen.

Magnus Renström, längst till vänster, och Cansu Elhüseyni, längst till höger, tillsammans med ytterligare två medlemmar i Skolaktionen.
Skolaktionen

Skolleaks är namnet på en ny webbsida där såväl lärare som elever kan lämna anonyma vittnesmål om situationen på svenska skolor. Enligt dess grundare handlar det om att komma bort från en tystnadskultur som finns inom lärarkåren. En tystnad som har sin grund i rädsla för repressalier från ledning och kommun.

– Tanken är att visa den ohållbara situationen som finns på många skolor runt om i Sverige. Och vi får in vittnesmål hela tiden. Just nu kan vi publicera något nytt varannan dag, säger Magnus Renström, en av grundarna till Skolleaks.

Bakom webbsidan finns gruppen Skolaktionen som arbetar för att den svenska skolan ska bli frikopplad från marknadsprinciper, nedskärningar och vinstintressen. Cansu Elhüseyni jobbar inom grundskolan i Malmö och är medlem i Skolaktionen.

– Idealet är att det ska finnas en likvärdig utbildning för alla elever. Något som försvinner mer och mer i dagens samhälle och marknadsskolan har bidragit till detta, säger hon till Proletären och får medhåll från Magnus Renström:

– Man kan tycka vad man vill om marknader, om de är bra eller dåliga. Men det fungerar inte när skolan ska in i denna modell.

Skolaktionen har sitt säte i Malmö stad, vars skolor precis blivit drabbade av ett nedskärningskrav på 201 miljoner (se artikel intill). Både Cansu Elhüseyni och Magnus Renström menar dock att problemen de ser i Malmös skolor också gäller andra platser i landet.

– Nedskärningarna har gjort att vissa skolor i Malmö börjat göra sig av med elevassistenter, kuratorer och vikarier. Och redan nu är det långa köer till grupper med särskild undervisning…. Nedskärningarna kommer bara göra saken värre. Samma sak gäller för utbildningar med praktiska ämnen. De går från halv- till helklasser just nu, säger Magnus Renström.

– Är du tillsvidareanställd riskerar du att bli omplacerad till någon annan skola, flikar Cansu Elhüseyni in. Och de som inte är legitimerade, och bara har anställning fram till sommaren, är väldigt oroliga över vad som kommer hända till hösten.

Cansu Elhüseyni är född i slutet på 1980-talet och menar att skolan hon gick i under sin uppväxt gav henne bra förutsättningar och stöd. Idag, när hon själv jobbar inom skolan, kan hon se hur verksamheten ofta inte lever upp till samma principer.

– Dagens elever får inte alls samma förutsättningar som jag. Och en skillnad mellan då och nu är det fria skolvalet. Eleverna är inte blandade på samma sätt som innan, och blandade klasser är en stor förutsättning för att lyckas med integration. Två saker som också krävs är mindre elevgrupper och bra feedback från lärarna.

Utöver vittnesmål innehåller Skolleaks webbsida även information om lokala kampanjer som anordnas i Malmö i protest mot nedskärningarna inom skolan. För mer information, gå in på skolleaks.se.

Svart himmel över skolpersonal