Hoppa till huvudinnehåll
Av

143 får gå när Skanska jagar billigare arbetskraft

I Proletären kunde vi förra veckan läsa om hur Skanska Stomsystem varslar 143 anställda, varav 106 arbetare. Det är arbetare på fabriken i Bollebygd och montörsgäng i Göteborg och Malmö som kommer att förlora jobben.


Dålig lönsamhet heter argumentet från Skanska. Varslen berördes också i tidningen Byggnadsarbetaren utan närmare analys. Nu skulle detta kunna vara ett i mängden av alla varsel som drabbar en så konjunkturkänslig bransch som byggbranschen.

Men det blir intressant då man gräver lite djupare i just detta varsel.

Som Proletären tidigare rapporterat ser man tydliga tendenser på hur byggföretagen strävar efter att sälja ut stora delar av sina projekt till underentreprenörer.

Syftet? Billigare arbetskraft. Underentreprenörerna man säljer ut jobben till är ofta bemanningsföretag som anställer billig arbetskraft från fattigare delar av Europa. Många gånger har arbetare i dessa länder blivit utkonkurrerade av importerad arbetskraft från ännu fattigare delar av Europa.

Så sålde Skanska förra året ut betongdelen av sitt projekt Malmö Live till den polska firman Lambda, vilket vi rapporterade om i Proletären.

Då försvarade sig Skanska med att det saknades kompetens i Sverige, alltså brist på betongarbetare.

Lite svårare att förklara var varför Skanska lät betongarbetarna med ”specialkompetens” från Polen få etiketten diversearbetare och då också bara få 88 procent den lön deras kollegor i Sverige får. Men Skanska följde trots allt gällande avtal och regler.

Det handlar om lönedumpning och inget annat. Nu gör man sig alltså av med ytterligare kompetens och egen arbetskraft, samma kompetens som man ”saknade” för bara ett år sedan!

Hyckleriet är totalt. Skanska och andra byggföretag i Sverige har satt i system att ta in billig arbetskraft och resultatet blir lönedumpning, splittring inom arbetarklassen och en urholkad kompetens i Sverige inom många byggsektorer.

Ett kortsiktigt och cyniskt, men välplanerat, tänkande helt i linje med EU och dess regler.

Förlorarna är många och vinnarna få. Tyvärr vägrar LO och sossarna att se EU som grunden för problemet. Rösta på Löfven i valet nästa höst så löser sig allt brukar det heta. Och visst hade det varit skönt att bli av med Reinfeldt & Co.

I förra veckan kom LO och sossarna med ett utspel om hur man ska skapa ordning och reda på arbetsmarknaden, bland annat med ett löfte om att riva upp Lavallagen.

Det är ingen överraskning att ett sådant utspel kommer lagom inför ett valår, men det är ändå positivt, då det blir upp till bevis vid en eventuell valseger för Löfven nästa år.

Men för en verklig förändring krävs det att arbetare går samman och kräver ett stopp för fler försämringar här och nu, bortom valfläsk och ombudsmän.
Kommunistiska Partiets byggförening i Malmö