Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisternas ordförande om Borås stads beslut: ”Inskränker mötesfriheten”

– Att en tjänsteman i Borås hittar på egna definitioner av vad våldsbejakande är och inskränker mötesfriheten är väldigt märkligt, säger Robert Mathiasson, ordförande i Kommunistiska Partiet, efter att partiets lokalavdelning nekats hyra lokal av Borås Stad.


Kommunistiska Partiet stoppas från att hyra lokal av kommunen i Borås. Kommunens avdelning Centrum för kunskap och säkerhet menar att Kommunistiska Partiet är ”våldsbejakande extremister” och inte delar värdegrund med Borås Stad.

– Det är galet att vi pekas ut som våldsbejakande, när flera riksdagspartier stödjer krig, statskupper och terrorism i andra länder, säger Robert Mathiasson, ordförande för Kommunistiska Partiet, till Proletären.

– Att en tjänsteman i Borås hittar på egna definitioner av vad våldsbejakande är och inskränker mötesfriheten är väldigt märkligt.

• Är inte en revolution både våldsam och odemokratisk?
– Tyvärr är våld en del av alla mänskliga samhällen. I Sverige slogs arbetarprotester ned med våld i kampen för demokrati och rättigheter. I en revolution handlar det om att folkmajoriteten tvingar en liten elit att böja sig för demokratin.

– Men som parti använder vi oss självklart inte av våld, och uppmanar heller ingen att använda våld.

• Men i partiprogrammet står det ju att arbetarklassen måste vara förberedd på väpnad kamp?
– All historisk erfarenhet visar att de som sitter på makten och privilegierna aldrig kommer att acceptera aldrig så demokratiska beslut. När deras ställning hotas skiter de i demokratiska spelregler.

• Samtidigt står det ju i partiprogrammet att kampen om nödvändigt måste ske i strid mot lagar och regler. Kan inte det ses som en uppmaning till brott?
– Det finns inget parti som är så minutiöst granskat av Säpo som vårat. Ändå har de aldrig hittat något brottsligt hos oss. Vi sysslar inte med sådant. Men för att ta ett exempel: Vi har en kollektivavtalslag som hindrar arbetare från att själva bestämma när de ska ta strid för sina intressen. Det är en lag vi absolut är för att man kan behöva bryta mot.

• Enligt chefen för CKS delar Kommunistiska Partiet inte värdegrund med Borås. Vad säger du om det?
– Vad menas med värdegrund? Om de menar människors lika värde så är ju det hela grunden i kampen för ett klasslöst samhälle. Men om de med värdegrund menar försvaret av dagens kapitalistiska ordning, där till exempel undersköterskor ska hålla sig på mattan medan eliten roffar åt sig, så står vi inte på samma grund.

I december protesterade undersköterskor mot dåliga arbetsförhållanden i Borås stad, vilket Proletären rapporterade om. Inför protesterna anklagade Borås Tidnings ledarredaktion Kommunistiska Partiet för att ligga bakom protesterna. En befängd uppfattning, menar Robert Mathiasson.

– Varje gång arbetare protesterar så kommer begreppet ”kommunism” upp. Däremot tror jag att beslutet att stänga ute oss hänger ihop med den här anklagelsen.

• Ordförande i den ansvariga nämnden, vänsterpartisten Ida Legnemark, säger till Borås Tidning att hon inte tycker beslutet är politiskt. Vad skulle du vilja säga till henne?
– Hon borde förstå att begrepp som revolution och våld har en annan betydelse än vad liberaler vill få det till. Det här är ett beslut som är omöjligt att försvara och jag hoppas hon tar sitt politiska ansvar och hindrar tjänstemännen från att inskränka demokratin.