Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ex-toppsosse skryter om åsiktsregistrering

Den tidigare riksdagsledamoten Roland Larsson (S) skryter öppet om att han åsiktsregistrerat kommunister.


År 1969 förbjöds åsiktsregistrering i svensk lag, och 1977 fördes förbudet in i grundlagen. Trots detta är det belagt att Säkerhetspolisen (Säpo) så sent som år 1998 ägnat sig åt just åsiktsregistrering.

Den 22 december det året ströks Kommunistiska Partiet – som då hette KPML(r) – från Säpos lista över organisationer att hålla särskild uppsikt över.

KPML(r) var då den enda organisationen av ursprungligen 32 som fanns kvar på listan. Om åsiktsregistreringarna fortsatt efter det kan man bara spekulera i. Onekligen spelar ett förbud ingen roll för Säpo.

Men även Socialdemokraterna och LO ägnade sig åt åsiktsregistrering. 1973 avslöjade journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt i tidningen Folket i bild/Kulturfront att det fanns en tidigare okänd underrättelseorganisation. Den sysslade både med utrikesspionage – bland annat gjorde man inbrott på egyptiska ambassaden i Stockholm – och att åsiktsregistrera vänstersympatisörer.

Den hemliga organisationen som inte ens riksdagen kände till gick under namnet IB. Vad IB egentligen var förkortning för är fortfarande oklart. Till sin hjälp hade IB 22.000 socialdemokratiska arbetsplatsombud och andra facksossar som rapporterade till sitt parti om vilka av deras arbetskamrater som var kommunister eller bara stod i opposition till LO-fackens linje på arbetsplatserna.

S vidarebefordrade uppgifterna till IB som i sin tur skickade dem vidare till Säpo. Registreringarna utfördes till viss del på grund av påtryckningar från USA, vilket tyder på att även CIA fått tillgång till registren. Att svensk underrättelsetjänst villigt delar med sig av information till USA är känt.

Vad var det då för typer som nedlät sig till att spionera på sina arbetskamrater och ange dem som ville kämpa för bättre arbetsförhållanden? I vanliga fall har Facebookinlägg föga nyhetsvärde i Proletären men när en av dessa (s)pioner i förra veckan gav sig till känna gav det en anledning att påminna om historien.

I en öppen diskussion med en medlem i Kommunistiska Partiet spydde den före detta riksdagsmannen och chefen för Stockholms LO-distrikt Roland Larsson ur sig sitt kommunisthat: ”… sådana som Du registrerade vi allesammans. Det är därför Du bor kvar i råtthålet.” Han har mage att vara stolt också:

”Jag skojar inte när jag säger att jag och andra troligen var med och registrerade flera sådana typer som Bengt än någon annan och jag ser att vi hade rätt. Landsförrädare och Moskvakommunister, det var vad de var och är.”

Till höjdpunkterna i Roland Larssons politiska karriär hör annars hans riksdagsmotion om att – för näringslivets skull – tillåta alkoholhaltiga drycker i minibarerna på svenska hotell. Det var bara det att det redan fanns alkohol i hotellens minibarer.

Roland Larsson är dock inte den enda sossen som är öppet stolt över registreringarna av stridbara arbetare. ”Det var vi som tog fajten med kommunisterna på 50- och 60-talen när de skulle ta sig in i fackklubbar” skröt LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i SVT:s Aktuellt i höstas.

Återigen ska påminnas att det var långt-ifrån bara kommunister som hamnade i registren, utan även arbetare som inte ville rätta sig efter LO-fackens samarbete med arbetsköparna. Till och med vänstersossar registrerades.

Proletären har per telefon försökt nå Roland Larsson för en kommentar. Till slut hör han av sig via Facebook och hälsar att han ska äta surströmming och ”får inte störas av murvlar fr yttersta vänstern.” Man är vad man äter, sägs det ju.