Hoppa till huvudinnehåll
Av

Håll vallöftena – minska barngrupperna!

Ballonger, barnvagnar, föräldrar, plakat och massor av barn om vartannat; det var livat på Järntorget i Göteborg när det samlades till demonstration onsdag 15 maj. Men budskapet gick inte att ta miste på. Barngrupperna i förskolan måste minskas!


Det är föräldrar i stadsdelen Majorna/Linné som ligger bakom demonstrationen. Frustrationen och ilskan över situationen i förskolan har växt i takt med att barngrupperna bara blivit större. Detta trots att politikerna lovat det motsatta, som Proletären visade i nummer 17.

Nu är det dags att politikerna lever upp till sina vallöften, menade de som samlades på Järntorget.

”Sluta snåla börja ge, förskola med kvalité”, skanderade såväl barn som vuxna när demonstrationståget avgick i lagom tempo för att också korta ben skulle hänga med.

Väl framme på Gustav Adolfs torg fick Malin Broberg, docent vid psykologiska institutionen vid Göteborg Universitet, ordet. Hon slog fast att det är ”orimligt” att ha 26 barn i grupper med tre anställda. Ändå är det precis så det ser ut på flera förskolor i stadsdelen.

På frågan om vad som måste göras var Marie Brobergs svar glasklart:

– Minska barngrupperna!

Därefter ställdes frågorna till Robert Hammarstrand (S), ansvarigt kommunalråd. Men hans svar var inte lika raka. När den konkreta situationen i stadsdelen togs upp skyllde han ifrån sig på stadsdelspolitikerna. Istället försökte Hammarstrand ge sken av att Göteborg storsatsar på förskolorna, och att situationen är bättre i Göteborg än i andra storstäder.

Det stämmer inte. Statistik från Skolverket visar tvärtom att läget i Göteborg är exceptionellt dåligt, med 17,6 barn i grupperna i snitt.

När Robert Hammarstrand skönmålade situationen på Göteborgs förskolor och pratade om den ”största satsningen någonsin” buade publiken. Föräldrar, barn och förskolepersonal vet av egen erfarenhet att oavsett vilka satsningar som har gjorts så har de uppenbarligen inte varit tillräckliga, eftersom situationen fortfarande är ohållbar.

Nu är det ett drygt år kvar till nästa val. Frågan är om Socialdemokraterna, tillsammans med V och MP, för tredje valet på raken kommer försöka vinna röster med löftet att minska barngrupperna, och vem som i så fall kommer att tro dem?