Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Frustration och upplopp i Husby efter polisvåld

En 69-årig man i Stockholmsförorten Husby sköts ihjäl i måndags förra veckan vid en polisinsats mot mannens lägenhet. Händelsen har utlöst en våg av upplopp och skadegörelse.


Mannen, som bott i lägenheten tillsammans med sin fru i närmare 30 år, hade enligt vittnen gått runt med en kniv i området, betett sig hotfullt och sparkat på ett balkonräcke. Polis tillkallades därför under kvällen till mannens lägenhet.

Enligt polisen försökte de sedan förhandla med 69-åringen och få honom att komma ut, bland annat genom att kasta in en så kallad distraktionsgranat. När det inte gick stormade polisen lägenheten och avlossade ett antal skott mot mannen eftersom han ”gjorde utfall med en kniv”. Mannen avled direkt.

I polisrapporten, som offentliggjordes under kvällen, påstods att 69-åringen förts skadad till sjukhus och därefter avlidit. Dessa uppgifter togs sedan tillbaks av polisen efter att grannar påpekat att mannen förts iväg med likbil flera timmar efter att rapporten publicerades.

Grannar och boende i området upprördes över polisens beteende och ifrågasätter polisingripandet. Flera boende berättar för Afton-bladet att de inte upplevt mannen som våldsam tidigare även om han hade betett sig störande vid enstaka tillfällen.

Misstron och missnöjet mot polisen och ingripandet är stort och förra veckan arrangerade förortsorganisationen Megafonen en demonstration med ett 100-tal deltagare. Under helgen och början av veckan utbröt även upplopp i Husby. Enligt vittnen attackerade polisen även oskyldiga och använde sig av rasistiska tillmälen. Ungdomar kastade i sin tur sten mot polisen och tände eld på bilar.

Det finns ett enormt uppdämt missnöje mot utanförskap, segregation, nedskärningar och arbetslöshet men också mot vad som upplevs som polistrakasserier.

Denna frustration har även tidigare lett till upplopp och missriktad skadegörelse, som till exempel bilbränder. Denna typ av vandalisering drabbar främst områdets boende själva och riskerar att splittra förortens invånare ännu mer.

Megafonen säger i ett pressmeddelande att de har förståelse för ungdomars reaktion. De kräver också en oberoende utredning av ingripandet mot 69-åringen.