Hoppa till huvudinnehåll
Av

Utlandets agent

Försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavaren Micael Bydén ställer in siktet på alla oss som inte vill se ett Sverige i USA:s ledband och insinuerar att manifestationerna mot Aurora17 egentligen bara är ”påverkans- och informationsoperationer” för att ”skapa oro hos allmänheten och underminera förtroendet för våra myndigheter”. Det sägs inte rakt ut, men mellan raderna anklagas hela Natomotståndet för att vara ryska agenter.


De planerade protesterna mot krigsövningen Aurora17 i september växer i styrka och fler och fler organisationer ansluter sig. Det finns alla förutsättningar för att demonstrationen i Göteborg den 16 september mot Aurora17 kommer att en bli stor folklig opinionsyttring mot Nato och för freden. Redan nu mobiliseras krigsmotståndet runt om i Sverige, och förhoppningsvis ser vi busslaster med människor från alla landsändar som ansluter sig till manifestationen.

Natolobbyn och krigsmakten är inte dummare än att de känner av stämningarna och nu ser vi hur de mobiliserar till en klassisk psykologisk krigföring.

Försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavaren Micael Bydén ställer in siktet på alla oss som inte vill se ett Sverige i USA:s ledband och insinuerar att manifestationerna mot Aurora17 egentligen bara är ”påverkans- och informationsoperationer” för att ”skapa oro hos allmänheten och underminera förtroendet för våra myndigheter” (DN, 16 maj). Det sägs inte rakt ut, men mellan raderna anklagas hela Natomotståndet för att vara ryska agenter.

Tydligen har det gått ut stabsorder till alla meniga informationskrigare i Natosold som befolkar tidningarnas lokalredaktioner. Underhuggarna är inte lika slipade som sina generaler, utan säger rakt ut att alla som vill protestera mot krigsövningar på svensk mark bara är en del i en rysk lögnkampanj.

”Detta var Kremls linje i alla desinformationskampanjer, vad som är sanning är inte viktigt, bara det kan förvirra mottagaren. Anti-Aurora-uppropet spelar med sådana instrument”, häver Mats Johansson, ordförande i den utrikespolitiska tankesmedjan Frivärld ur sig. (Borås Tidning, 19 maj)

Svante Bergh, före detta generalmajor och Jonas Ransgård, moderat oppositionsråd i Göteborg visar att de också kan verkställa order och drämmer till med: ”Det finns dessutom svenskar som är medlöpare och som kommer att skriva om amerikanska kärnvapen, om miljöförstörelse och om att det alls inte föreligger något ryskt hot.” (GP, 11 maj).

Det är bara bra att tonen höjs från Natolobbyn eftersom det visar att de skrämts av kraften i den folkliga protesten. En viktig del i krigsövningen Aurora17 är att piska upp en stämning av att vi hotas från öster och att bereda vägen för en svensk Natoanslutning genom propaganda. Det faller naturligtvis platt om gatorna fylls av människor som inte vill ha övningen i Sverige, som inte vill vara med i Nato, utan som vill ha fred och avspänning. Att kalla dessa människor för Putinagenter blir oerhört provocerande i sin arrogans för den folkliga viljan, men riskerar också att slå tillbaka på Natolobbyn själva.

Allt fler kommer att ställa sig frågan: vad det är för militär och politiker vi har som kallar fredsvänner för landsförrädare? Allt fler kommer att inse att Aurora17 inte är en fredsövning, utan en maktdemonstration mot Ryssland och som tvärtom bara ökar den militära spänningen i och runt Sverige. Tvärtom vad Natolobbyn hävdar innebär krigsövningen en ökad osäkerhet för Sverige när vi bjuder in krigsalliansen Nato som en tydlig provokation mot Ryssland.

Det finns självklart inga agenter för Ryssland eller Putin i Natomotståndet, och skulle någon sådan försöka nästla sig in skulle de omedelbart avvisas. Däremot går det att ifrågasätta Hultqvist och Natolobbyns lojaliteter. Kort efter att krigsministern gick till angrepp på det folkliga Natomotståndet tog han regeringsplanet över Atlanten för att träffa sin ministerkollega i Trumpregeringen, James ”Mad Dog” Mattis, för första gången. Den professionella mördaren Mad Dog som enligt egen utsago också har njutit av sitt jobb att skjuta afghaner bedyrade att Sverige är en vän och allierad.

Hultqvist och S-MP-regeringen låtsas inte ens längre att de inte går i USA:s ledband. De har blivit en fara för landets säkerhet när Sverige knyts upp allt hårdare kring USA:s aggressiva krigspolitik. Desto viktigare att stärka den folkliga opinionen mot Nato, militarism och krig. Alla till Göteborg den 16 september!